Derin Sahte Videolar (DeepFake Videos)

“Gördüklerinizin yalnızca yarısına inanın, duyduklarınızın hiçbirine!” demiş ya Edgar Allan Poe. Yakın gelecekte gördüklerimizin de yarısına değil hiçbirine inanmayacağız sanırım. Neden mi? Çünkü yapay zekalar artık Derin Sahte Videolar (DeepFake Videos) yaratır duruma geldiler.

Ekranda dikkatle dinlediğiniz bir konuşmacı, gerçekte o konuşmayı o şekilde yapmıyor olabilir. Ya da o konuşmadaki gördüğünüz kişi de olmayabilir. Tüm bunlar gelişmiş görüntü işleme teknolojisi ile mümkün hale gelebiliyor. Yani gerçekle sahte arasındaki çizgi iyice bulanıklaşmaya başlıyor.

Bu durumun öncelikle internet dünyasında ve daha sonrasında insanların sosyal hayatında nasıl bir yıkım yaratabileceği ise merak konusu!

 

 

Yapay Zeka ve Derin Sahte Videolar (DeepFake Videos)

Hızla gelişen yapay zeka teknolojisinin kötüye kullanımı dijital teknoloji ile birleştiğinde, bilgi çağı dediğimiz şu dönemi olumsuz etkilemeye çok yakın diyebiliriz. Yani artık bir bilgiye ulaşmak çok daha kolayken, o bilginin doğruluğunu kanıtlamaktan eskisinden çok daha zor hale gelecek de denebilir.

Carnegie Mellon Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar, insan müdahalesine gerek kalmadan derin sahte videoları (DeepFake Videos) otomatik olarak üretebilen bir teknoloji geliştirdiler.

Yapay zeka ve makine öğrenmesiyle desteklenen sistem, bir konu ile ilgili olabilecek her türlü yüz ifadelerini bir videoya kopyalayabilir ve ardından verileri başka bir görüntüdeki resimlerle eşleştirerek bir insanı başka bir insana çevirebilir.

Yani Nicolas Cage kolayca Amy Adams ‘a dönüştürülebilir veya Angela Merkel aniden bir konuşmada Donald Trump olabilir.

 

Amy Adams – Man of Steel (Çelik Adam -2103) filminde Lois Lane Rolünde | Filmdeki sahnenin orjinal hali

 

Derin Sahte Videolar (DeepFake Videos)

Nicolas Cage – Man of Steel (Çelik Adam -2103) filminde DeepFake Video İle Lois Lane Oluyor. | Derin Sahte Videolar (Deepfakes Videos)

 

Derin Sahte Videolar (DeepFake Videos)

Sizce Merkel mi konuşuyor yoksa Donald Trump mı ya da her ikisi de mi? | Derin Sahte Videolar (Deepfakes Videos)

 

Ya da Putin’e S-400 ‘lerle ilgili çok ciddi bir toplantının tam ortasında süt neden beyazdır sorusunu cevaplayacak şekilde bir konuşma yaptırabilirsiniz. Ne kadar masum örnekler vermiş olsak da, gerçekte son derece ürkütücü bir tablo ile karşı karşıyayız sizce de öyle değil mi?

 

 

Jim Carrey mi iyi oynamış yoksa Jack Nicholson mı? (!)

Sosyal medyada bu videoya mutlaka denk gelmişsinizdir. Hani şu The Shining (Türkiye’de Cinnet olarak gösterime giren 1980 yapımı bir film) filminden bir sahneyi hem Jack Nicholson’ın hem de Jim Carrey’in oynadığı, birbirine benzeyen iki görüntüden oluşan derin sahte videoyu. (DeepFake Video)(The Shining starring Jim Carrey)

Hatta bazılarımız bu görüntüyü o kadar gerçekçi bulmuş olacak ki, video altındaki yorumlar gerçekten çok şaşırtıcı. “Jim Carrey sen ne muhteşem bir oyuncusun, Jack Nicholson ile aynı hareketleri yapmış adam” diyenleri de gördüm, “Jim Carrey çok daha iyi oynamış” diyenleri de.

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere derin sahte videoların (DeepFake Videos) artık neredeyse kusursuz bir halde karşımıza çıkmasının gelecekte yaratacağı tehlikeli durum gerçekten ürkütücü.

Aşağıdaki görüntülerdeki oyunculardan hangisi Jim Carrey? Ya da şöyle soralım The Shining filminin başrol oyuncusu Jack Nicholson sizce hangisi?

 

Derin Sahte Videolar (DeepFake Videos)

Görüntüdeki oyunculardan hangisi Jim Carrey ya da şöyle soralım filmin orijinal oyuncusu Jack Nicholson sizce hangisi? | DeepFake Videos (Derin Sahte Videolar)

 

Sizce hangi görüntü yapay zeka tarafından oluşturulmuştur?

 

Görüntüleri ayırt etmekte zorlanıyorsunuz değil mi? Ne kadar da kusursuz! Fakat fotoğrafların üst bölümündeki görüntüler yapay zekalar tarafından oluşturulmuş Derin Sahte Videolar ‘dan (DeepFake Videos) sadece biri. Jim Carrey‘nin yüz mimikleri Jack Nicholson‘ın suratına yerleştirilmiş ve ortaya bu görüntüler çıkmış.

Şimdi söyleyin bakalım sizce bu rolü kim daha güzel oynamış? (!)

 

 

Hangisi Sahte?

Sizce aşağıdaki videoda Barack Obama’nın mı yoksa Donald Trump’ın mı görüntüsü sahte? Bakalım şu kısacık videodan bunu anlayabilecek misiniz?

 

 

 

Derin Sahte Videolar (DeepFake Videos)

Bir haber sitesine ankete katılan ziyaretçilerin %40,3 ‘lük kısmı Barack Obama ‘nın görüntüsünün, %59,7 ‘lik kısmı ise Donald Trump ‘ın görüntüsünün sahte olduğunu söylemiş.

 

 

Donald Trump ‘ın videosuna sahte diyenler kazandılar. Çünkü videodaki konuşma ve mimikler aslında Donald Trump’a ait değil. Alec Baldwin ‘in konuşmasının Trump’ın bir konuşmasıymış gibi gösterilmesine dayalı derin sahte (DeepFake) bir görüntü.

 

Alec Baldwin ‘in konuşmasının Trump’ın bir konuşmasıymış gibi gösterilmesine dayalı derin sahte (DeepFake) bir görüntü. | Derin Sahte Videolar (Deepfake Videos)

 

Donald Trump’ın videosunun sahte olduğunu eminim bir çoğunuz fark edemedi bile. İlerleyen zamanlarda bu durumun daha da kusursuz hale gelebileceğini tahmin etmek de zor değil.

Tehlikenin farkında mıyız?

Yapay zekalar insanlık için bir tehdit mi? sorusunu sorduğumuzda bir bilim kurgu filmi gibi bizi yok eden bizden zeki robotlar aklımıza geliyor. Halbuki yapay zekaların herhangi bir alanda kötü niyetli kullanımı -aynı derin sahte videolarda (DeepFake Videos) olabileceği gibi- insanlığı çok farklı alanlarda tehdit edebilir.

Kendinizi bir anda hiç istemediğiniz bir filmin, hiç istemeyeceğiniz bir sahnesini oynarken bulabilirsiniz! Bunu kim ister ki?

Ya da bir seçim propagandasında yapamayacağınız vaatleri sıralayan bir yalancı siyasetçi konumuna düşebilirsiniz. Montaj bu! Evet montaj ama kanıtlayana kadar artık iş işten geçmiş olabilir.

Bu sebepten videoların sahte olup, olmadığı değerlendirecek ve çözümleyecek yapay zeka algoritmalarının da DeepFake video oluşturan algoritmaların paralelinde gelişimini sürdürmesi öngörülmektedir. Bunun için çalışmalar da mevcuttur.

Çünkü bilim insanları derin sahte videoların (DeepFake Videos) toplumsal olarak ne gibi tehlikeler oluşturabileceğinin farkındalar ve bu algoritmanın kötü niyetli kullanılmasına karşın tedbir almak istiyorlar.

 

 

Siyah Beyaz Filmler Renkli Hale Gelebiliyorlar

Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen bu teknoloji ile ayrıca siyah beyaz filmler renkli hale getirebilir veya görüntüleri değiştirebilir.

Bu teknoloji büyük miktarda videoyu otomatik olarak dönüştürebildiğinden, ayrıntılı dijital ortamlar oluşturmak isteyen film yapımcıları veya oyun tasarımcıları için özellikle yararlı olabilecektir.

Buraya tıklayarak The Beatles grubunun I want to hold your hand şarkısının klibini, hem siyah beyaz hem de renklendirilmiş halini izleyebilirsiniz.

 

The Beatles grubunun I want to hold your hand şarkısının klibi Yapay Zeka algoritması tarafından renklendirilmiş.

 

Düşünsenize yıllar önce yaşamış olan ve hiç tanışamadığınız dedenizin siyah beyaz bir fotoğrafını buluyorsunuz, acaba renkli olsa nasıl olurdu diye hayal ediyorsunuz. Bir yapay zeka botu bu hayalinizi saniyeler içerisinde gerçeğe dönüştürüyor. İşte insanoğlunun yapay zekadan beklediği gelişme bu olmalı!

Kötülüklerden arınmış insan hayallerini gerçeğe dönüştürmek ve insanlığı her alanda ileriye taşımak ve insanlığın geleceğine doğru yön verebilmek!

 

Yapay Zekalar, siyah-beyaz fotoğrafları ve videoları çok detaylı bir şekilde renklendirebiliyor.

 

 

 

Kaynaklar:

  • https://www.abc.net.au/news/2018-09-27/fake-news-part-one/10308638
  • https://www.seeker.com/artificial-intelligence/this-new-ai-system-can-create-convincing-deep-fake-videos
  • https://www.youtube.com/watch?v=BU9YAHigNx8
  • https://news.developer.nvidia.com/ai-can-convert-black-and-white-clips-into-color/
  • https://petapixel.com/2016/08/15/watch-automatic-colorizing-bot-try-colorize-black-white-video/
  • http://www.whatimade.today/our-frst-reddit-bot-coloring-b-2/
  • https://www.exhibit-e.com/
  • https://www.cnet.com/news/deepfakes-may-try-to-ruin-the-world-but-they-can-come-for-you-too/
  • https://www.youtube.com/watch?v=o2DDU4g0PRo

 

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.