Yapay Zeka Tıpta Neleri Değiştirecek?
Fareden insana terabayt ‘larca genomik (genom ve genlerle ilgili bilginin açıklanmasına yönelik yapılan çalışmalardır) bilgilerimiz, klinik çalışmalardan alınan sağlık ölçümleri, sigorta şirketlerinde bulunan gerçek dünya verilerinin ve eczanelerden elde edilen ilaç verilerinin hepsinin bir yapay zeka tarafından anlamlı hale getirilebildiğini hayal edin. İşte yapay zeka tıpta neleri değiştirecek sorusunun cevabı tam olarak burada yatıyor.
Yapay Zeka Tıpta Neleri Değiştirecek?
Güçlü bilgisayarlarla, bilim insanları bu verileri kullanarak bazı iyi sonuçlar alıp, inceleme şansı buldular ancak yapay zekanın yardımıyla çok daha fazla şey öğrenebileceğimiz netleşti.
Önümüzdeki on yıl boyunca derin öğrenme sinir ağları, verilerde neyi, nasıl arayacağımızı ve bu araştırmaların sonuçlarının insanların hastlıklarla savaşını ve bu hastalıklardan korunma yollarını büyük ölçüde değiştirecektir.
İlaç Üreticileri Neden Yapay Zekadan Yararlanmak İstiyor?
Şu anda yatırım konusunda en büyük risk ilaç keşfi alanında olmaktadır.
Piyasaya yeni bir ilaç getirmenin ortalama maliyeti 2003-2013 arasında neredeyse iki katına çıkarak 2.6 milyar dolara ulaştı ve klinik çalışmaların son iki aşamasının 10’da dokuzunun başarısız olduğu da hesaba katarsak bu yapılan yatırımın çoğu boşa gidiyor diyebiliriz.
Her büyük ilaç şirketi, yatırım getirisini artırıp arttıramayacağını görmek için en az bir yapay zeka odaklı girişim ile çalışıyor.
Makine öğrenimi algoritmaları, belirli bir ilaç hedefi için seçenekleri daraltarak milyonlarca bileşik arasında eleme yapabilir. Belki de daha heyecan verici olan kısmı ise; AI sistemleri – hakim teoriler ve önyargılarla sınırlandırılmamış – tamamen sağlık odaklı hedefler belirleyebilir.
Örneğin sağlıklı bir beyin ile Parkinson hastalıklı olan bir beynin arasındaki farklılıkları; doku, hücre, gen veya protein düzeyinde tespit edebilir.
Sağlık Sisteminin Farklı Alanlarında Yapay Zeka
Aynı keskin gözlü yetenek tıbbi taramaları yorumlamak için de uygulanabilir.
Yapay zeka sistemleri, bir radyolog tarafından atlanabilecek erken kanser belirtilerini tespit edebilir veya retina taramasından kaynaklanan kardiyovasküler (yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, koroner kalp hastalığı ve felci de içeren bir hastalıklar yelpazesine yönelik genel bir terimdir) riski değerlendirmek gibi insan kapasitesinin hemen ötesinde olan şeyleri görebilir.
Yani daha gelişmiş doğruluk ve daha hızlı sonuçlarla görüntü teşhisinde radyoloji ana bilim dalının hastalara yönelik planlarını kişiselleştirmesini kolaylaştırabilir.
Günümüzde kullanılan elektronik sağlık kayıtlarının verimsizlikleri, reçete yazmayı önleyen ve hastalığın erken uyarılarını sağlayan akıllı sistemler tarafından ne zaman ele alınacak bilinmez ama elektronik sağlık kayıtlarının anlamlı ve karar verilebilecek bilgiler haline gelmemesi durumunda sadece kâğıttan ve zamandan tasarruf sağlandığının farkında olan dünyanın en büyük teknoloji devleri bu teknoloji üzerinde çalışmaktadır.
Sağlık sektöründe, ilaç ve dozaj hataların yapay zeka destekli entegre sistemlerle kolayca önlenmesi durumunda beklenmedik ölümlerin önüne de geçilebilir. Bu durum sağlık sektörünün bu endüstrinin daha fazla araştırma merkezi geliştirmek için kullanılabilecek milyarlarca doları tasarruf etmesine yardımcı olabilir.
Makinelerin insanları yerinden edeceği korkusuna rağmen, çoğu uzman yapay ve insan zekasının sinerjik olarak çalışacağına inanıyor.
İlginizi Çekebilir: Robotların İnsanların Yerini Alması Yakın Mı?
Daha büyük endişe ise; hem biyomedikal bilgi hem de algoritma oluşturma yeterliliğine sahip kişilerin yetersizliğidir. Bu insan kaynağı sorunu çözülebilirse, başarılı yapay zeka (AI) uygulamaları oluşturmanın anahtarı artık şu 3 şeyden geçmektedir.
Veri, veri ve daha fazla veri.
Kaynaklar:
- https://www.scientificamerican.com/article/how-artificial-intelligence-will-change-medicine/
- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/421138
- https://www.nephrocare.com.tr/
- https://www.cogitotech.com/blog/how-ai-will-improve-healthcare-services-in-2019/
- https://www.thechemicalengineer.com/features/where-next-for-ai-in-drug-discovery/