Mavi Ay Nedir? Bir Sonraki Mavi Ay Ne Zaman Olacak?

31 Ekim 2020 ‘de gerçekleşmiş bir Mavi Ayımız oldu. Mavi Ay olarak adlandırılması ayın renginin maviye dönüşmesinden dolayı değil, tek bir takvim ayı içerisinde iki dolunayın görünmesinden dolayıdır. Bir sonraki mavi ay ne zaman ortaya çıkacak? Peki gerçekten gökyüzünde farklı renkte bir ay görme olasılığımız var mı? Şimdi gelin hep beraber bu güzel gök olayının ayrıntılarına ve matematiksel hesabına bir göz atalım.

 

 

Mavi Ay Nedir?

Her yıl 12 dolunay evresi vardır ve yaklaşık her ayda bir kez meydana gelir.

Sonuç olarak her mevsime üç dolunay düşer. Eğer bir mevsimde dört dolunay oluyorsa, üçüncüsüne Mavi Ay denmektedir.

Ay’ın iki dolunay evresi arasında geçen zamana ise gökbilimde kavuşum dönemi (synodic) adı verilir.

Şimdi ise gelelim mavi ayın matematiksel hesabına: Synodic (kavuşum dönemi) ortalama 29.53 gündür. Bu değer 12 ile çarpılıp (354,36) bu değerden 365 çıkarılırsa, yaklaşık olarak 11 gün (10,64) kaldığını görürüz. Bu kalan günleri topladığımızda yaklaşık 2.7 yılda bir (19 yılda 7 kez) fazladan dolunay meydana gelir.

Kullandığımız miladi takvimde aylar 30 veya 31 günden oluşmaktadır. Synodic (Kavuşum dönemi), takvimimizdeki aylardan daha az günden meydana geldiği için (29.5 gün), yıl içinde eğer varsa 13. dolunayın bu 30 ve 31 gün olan aylardan birinde meydana gelmesi muhtemeldir. İşte o ayda meydana gelen ikinci dolunaya MaviAy denmektedir.

 

30 ve 31 Ekim’de ayın yakınında bulunan çok parlak kırmızı gezegen, Mars gezegenidir. Dünya, 13 Ekim’de Mars ile güneşin arasından geçmiştir.

 

 

İlginizi Çekebilir: Mars’a Ulaşmak Kaç Gün Sürer?

 

 

Bir Sonraki Mavi Ay Ne Zaman Ortaya Çıkacak?

Bir sonraki Mavi Ay, 22 Ağustos 2021 tarihinde ortaya çıkacak.

 

2021 Yılı Ay Takvimi (Kaynak: vectorstock.com)

 

 

Gerçekten Ay Farklı Renkte Görülebilir Mi?

Bir ayda iki dolunayın ortaya çıkması olayını, yakın tarihlerde Temmuz 2016, Ocak 2018 ayları içerisinde, en sonuncusunu ise 31 Ekim 2020 ’de yaşadık. Tabi ki bu isimden yararlanıp, birçok platformda etkileşim için yanlış bilgilendirme yapılmasından dolayı 31 Ekim 2020 akşamı, insanlar gökyüzünde mavimsi renkteki dünya uydusunu aramışlardır.

Gerçekten gökyüzünde renkleri sürekli değişen bir ay olması gerçekten güzel olmaz mıydı?

Fakat yine de gökyüzünde gerçekten farklı bir renkte Ay’ı görebilmeniz olasıdır. Mavi renkli ay çok nadirdir ama olması mümkündür. – fakat bütün olarak mavi değildir, belirli bir bölgesini mavi görebilirsiniz.- Sadece ışığın yansımasından dolayı ay mavi renkte görülebilir. Dünya atmosferi 900 nanometreden biraz daha büyük, belirli bir boyutta toz veya duman parçacıkları içerdiğinde bu durum ortaya çıkar. Bu boyuttaki parçacıklar kırmızı ışığı saçmada çok etkilidir. Bu parçacıklar havamızda mevcut olduğunda ve ay onlardan parladığında, ay mavi renkte görünebilir.

Endonezya’da yaşanan bir afet sonrası meydana gelen olay, bu duruma örnek olarak verilebilir. 1883 yılında Endonezya’da Krakatoa yanardağı lav püskürtmeye başladı. Lavlarla birlikte bol miktarda toz da atmosferin üst katmanlarında birikmiştir. Bu tozların içinde belirli boyutta olanlar kırmızı ışığı saçtığı için ve geriye sadece kalan renkteki ışınlar geçmiştir. Dolayısıyla bulutların arkasında beyaz ışığı ile parlayan Ay, yerdekilere bazen mavi, bazen de yeşil görünmüştür.

 

Mavi Ay

1883 yılında, Endonezya’da Krakatoa yanardağı patlamasının temsili bir çizimi

 

 

Kaynaklar:

 

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.