BAE’nin Hope Uydusu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mars gezegeninin hava durumu ve iklimi üzerinde çalışmalar yapmak amacıyla kızıl gezegene göndereceği uyduyu, 19 Temmuz 2020 Pazar günü başarılı bir şekilde fırlattı.
1,3 tonluk Hope (Umut) adı verilen bu uydu, Japonya’nın Tanegaşima uzay üssünden bir H-2A roketiyle fırlatıldı. Geçen haftaki iki fırlatma girişimi kötü hava şartları nedeniyle iptal edilmişti.
Hope Uydusu, 500 milyon kilometrelik yolculuk sonunda, Şubat 2021’de BAE ‘nin kuruluşunun 50. yıl dönümünde Mars’a ulaşması planlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Mars’a Ulaşmak Kaç Gün Sürer?
Birleşik Arap Emirliklerinin Mars’a Gönderdiği Hope Uydusu Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey
1- Hope, BAE ‘nin Dünya Yörüngesinin Ötesindeki İlk Görevidir
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), uzay uçuşu tecrübesi oldukça yenidir, ilk olarak 2009 ‘da bir Güney Koreli şirketle ortaklaşa bir uyduyu dünya yörüngesine fırlatmıştır.
Ülkenin ilk yerli uydusu olan KhalifaSat adlı Dünya gözlem görevi, 2018’de başlamıştır.
Hope, ülkenin Dünya yörüngesinin ötesine geçen ilk uydusudur.
İlk uydularında olduğu gibi BAE, misyonu daha uygulanabilir hale getirmek ve misyon için gerekli bilgi birikimini geliştirmek için iş ortakları ile birlikte çalıştı.
BAE, Mars uzay araçları konusunda deneyime sahip fakültelere ev sahipliği yapan üç ABD üniversitesi ile ortaklık kurdu.
2- Hope Uydusu Düşük Maliyetlidir ve Kısa Zamanda Planlanmıştır
Emirates Mars Misyonu olarak da adlandırılan Hope Uydusu ‘nun misyonu, ilk olarak 2014 yılında ekonomik ve teknolojik gelişmeyi teşvik etmenin bir yolu olarak ilan edildi.
Misyonun gerçekleşmesi için bazı şartlar bulunuyordu; proje ortaklıklara dayanacak olsa da, ekibin uzay aracını sadece satın almakla kalmayıp, BAE’nin 50. yıldönümünü kutlayacağı Aralık 2021’den önce Mars’a gitmesi gerekiyordu.
Bu son tarih, uydunun Mars yörüngesine ulaşabilmesi için 26 ay arayla oluşan yörünge hizalamaları nedeniyle Hope Uydusu görevi ile ilgili bu yaz bir tanıtım gerektiriyordu.
BAE ‘ye göre uzay aracı ve fırlatılması 200 milyon dolara mal oldu, ancak bu rakam uyduyu uzayda çalıştırma maliyetlerini kapsamamaktadır.
3- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Mars’ı Ziyaret Eden Beşinci Kuruluş Olabilir.
Mars’a ulaşmak gerçekten zor. Bugüne kadar dört kuruluş Mars’ı başarıyla ulaşabildi: NASA, Rusya, Avrupa Uzay Ajansı ve Hindistan. Hope Uydusu ile ilgili her şey yolunda giderse, BAE bu ekibin arasına katılabilir.
Ancak BAE beşinci Mars ziyaretçisi olamayabilir. Çünkü Çin bu yaz yörüngeler hizalanırken ilk Mars görevini başlatmayı planlamaktadır.
Her iki ülkenin Mars görevleri, 2021 yılının başında Mars’a ulaşması beklenirken hangisinin daha önce ulaşabileceği açıklanmamıştır.
4- Hope Uydusu Ne Taşıyor?
Bir SUV araç büyüklüğünde olan (güneş panelleri hariç) Hope Uydusu, içerisinde üç ekipmanı barındırır.
Bunlardan biri, optik ve ultraviyole ışıkta fotoğraf çekebilecek bir görüntüleyicidir.
Diğer ikisi, ışığı mevcut belirli dalga boylarına bölen spektrometrelerdir, biri ultraviyole ve diğeri kızılötesi ışık üzerinde çalışır.
Bu ekipmanlar, Hope Uydusu ‘nun Kızıl gezegenin hava durumunu ve atmosferini nasıl kaybettiğini daha iyi anlamak için Mars’ın ince, karbondioksit açısından zengin atmosferini incelemesine olanak sağlaması amacıyla yerleştirilmiştir.
5- Hope Eşsiz Bir Mars Yörüngesine Sahip Olacak
Hope Uydusu, bilimsel verileri toplamak için benzersiz bir taktik uygulayacak: Daha önce hiçbir uzay aracı Mars çevresinde bir yörüngede seyahat ederek araştırmalarda yer almadı.
Her 55 saatte bir, uzay aracı gezegen ekvatorunun etrafında bir döngüyü tamamlayacak ve Mars yüzeyinin üzerinde 20.000 ila 43.000 kilometre (12.000 ila 27.000 mil) arasında uçacak.
Bu yörünge, uydunun, dünya günüden biraz daha uzun süren tam Mars günü ve yaklaşık iki Dünya yılı süren Mars yılı boyunca havadaki değişiklikleri incelemesine izin verecektir.
Kaynaklar:
- https://www.space.com/hope-mars-mission-uae-facts.html
- https://www.bbc.co.uk/newsround/53443668
- https://www.space.com/hope-mars-mission-uae-launch.html