İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

İkinci Dünya Savaşı sırasında dünya çapında kan donduran savaş sahneleri patlak verirken, aynı zamanda savaş halindeki ülkeler teknolojik araçlar, silahlar, teçhizatlar, malzemeler ve ilaç tasarlamak için adeta yarış halindeydiler.

Savaşın ölüm kalım tehdidi ile teşvik edilen bilim insanları savaş alanında yenilikler, elektronik bilgisayarlar, cipler, sentetik kauçuk ve hatta koli bandı gibi hayati teknolojileri icat ettiler.

İkinci Dünya Savaşı’nın icatları dünyayı onarılamaz bir şekilde değiştirdi.

Süper yapıştırıcı ve mikrodalga fırınlar dünyanın dört bir yanındaki evlerde yerini aldı. Diğer taraftan atom bombasının ve elektronik bilgisayarın ortaya çıkışı, dünyadaki savaşın ve yaşamın çehresinde devrim yarattı.

Bu içeriğimizde, İkinci Dünya Savaşı ‘nın en önemli icatlarından ve yeniliklerinden on tanesi üzerinde duracağız.

 

 

İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik İcadı

 

1- Cip (Jip)

İkinci Dünya Savaşı sırasında genel olarak etkili bir askeri aracı olmayan Amerika Birleşik Devletler ordusu, ülkenin otomobil üreticilerini tasarımlarını sunmaya çağırdı.

İstenen aracın hafif ve yüksek manevra kabiliyetine sahip olması, aynı anda en az 3 askeri taşıyabilmesi ve kalın çamur ve dik yokuşlardan geçebilmesi gerekiyordu.

Kazanan model, sunulan birkaç tasarımın bir karışımıydı. Ford Motor Company, American Bantam Car Company ve Willys-Overland, bu yeni evrensel askeri aracın üretimine başladı.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

5 Mayıs 1941’de ABD askeri testleri sırasında resmedilen bir Amerikan Bantam Car Company cipi. | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

Askerler makinenin takma adı olan ‘cip’ (jeep) ismini verdi ve cip 1940’ta ilk kez sahneye çıktı.

 

 

2- Japon Yapışıtırıcısı

Siyanoakrilat veya Türkçedeki yaygın adıyla Japon yapıştırıcı; tek bileşenli, çözücü (solvent) içermeyen, çabuk kuruyan (2-50 saniye), ısı direnci yüksek olan, az bir miktarla yapışma sağlayan, çok küçük boşluklara bile nüfuz eden bir yapıştırıcıdır.

1942’de, Dr. Harry Coover, silah nişangahları için yeni şeffaf lensler tasarlama amacıyla bir deney yaptığı sırada tesadüfen kimyasal bileşik siyanoakrilat’ı test etti, ancak yoğun yapışkan özellikleri nedeniyle uygun olmadığını anladı fakat malzemenin diğer alanlarda faydalı olabileceğini kanıtladı.

Böylece süper yapıştırıcı (super glue) yani Türkçe’de Japon Yapıştırıcı ismiyle tarihteki yerini almış oldu.

Püskürtmeli süper yapıştırıcı daha sonra kitlesel ölçekte üretildi ve Vietnam Savaşı boyunca yaraların kanamasını durdurmak için kullanıldı.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

Japon yapıştırıcısı ya da süper yapıştırıcı olarak da bilinen yapıştırıcının Amerikalı mucidi Harry Coover. | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

Japon yapıştırıcısı ya da süper zamk olarak da bilinen yapıştırıcının Amerikalı mucidi Harry Coover, 2011 yılında 94 yaşında öldü.

 

 

3- Jet Motoru

27 Ağustos 1939 ‘da Nazilerin Polonya’yı işgalinden 5 gün önce, Ernst Heinkel tarafından üretilen bir Heinkel He 178 uçağı Almanya üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuş, tarihteki ilk başarılı turbojet uçuşuydu.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

Heinkel He 178 Uçağı | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

Jet uçakları nihayetinde İkinci Dünya Savaşı üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olmasa da, dünya çapında hem savaşlarda hem de ticari taşımacılıkta çok önemli bir rol oynamaya devam edecekti.

 

 

4- Sentetik Kauçuk

İkinci Dünya Savaşı boyunca, kauçuk malzemesi askeri operasyonlar oldukça gerekli bir malzemeydi. Araç basamakları ve makinelerinin yanı sıra askerlerin ayakkabısı, giysisi ve teçhizatı için kullanılmaktaydı.

Tek bir ABD tankı yapabilmek için bir ton kadar kauçuk gerekliydi. Bu önemli malzemenin organik kaynağı olan Güney Asya’daki kauçuk ağacı ormanlarının hakimiyeti, 1942 yılında Japonların eline geçti. Böylece müttefikler alternatif malzemeler bulmak zorunda kaldılar.

Halihazırda doğal kauçuğa sentetik alternatifler üzerinde çalışan Amerikalı bilim adamları, ürünlerini büyük ölçekte üretmek için yarıştılar.

ABD genelinde düzinelerce yeni sentetik kauçuk fabrikası açıldı. Bu tesisler 1944 yılına kadar yaklaşık 800.000 ton sentetik kauçuk üretildi.

 

 

5- Atom Bombası

Amerika Birleşik Devletleri’nde atom bombasının yapımında; yüksek teknoloji laboratuvarlarından oluşan bir ağ, birkaç ton uranyum kaynağı, 2 milyar dolardan fazla yatırım ve yaklaşık 125.000 işçi ve bilim insanı gerektirdi.

Ortaya çıkan teknoloji, işleyen bir nükleer bomba, Hiroşima ve Nagazaki‘nin bombalanmasına ve buna bağlı olarak Japonların İkinci Dünya Savaşı’nda teslim olmasına yol açtı.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

Bombalanmadan 8 ay sonrası Hiroşima şehri. | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

 

İlginizi Çekebilir: Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

15 Temmuz 1945’te fotoğraflanan, trinity testinde kullanılan atom bombasının prototipi olan ‘Gadget’. | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

Bu durum; dünyayı nükleer enerji üretimi, nükleer silahlarla ilgili küresel anlaşmazlıklar ve yıkıcı bir nükleer serpinti korkusuyla şekillendiren Atom Çağı’na itmiştir.

 

 

6- Radar

Radar teknolojisi İkinci Dünya Savaşı’ndan önce de kullanılıyorken, bu dönemde önemli ölçüde geliştirilmiş ve savaş sırasında geniş ölçekte kullanılmıştır.

Radar sistemleri, İkinci Dünya Savaşı’ndan önceki aylarda İngiltere’nin güney ve doğu kıyılarına kuruldu. Ve 1940’taki Britanya Savaşı sırasında, teknoloji İngiliz ordusuna yakın Alman saldırılarına karşı erken bir uyarı verdi.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin güney kesimine konuşlandırılan bir radar. | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri’nde, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘ndeki bilim adamları, savaş sırasında radarı bir silaha dönüştürmeye çalıştılar. Teknolojinin, düşman uçaklarına zayıflatıcı elektromanyetik darbeler göndermesi üzerine çalışmalar yaptılar.

 

 

7- Mikrodalga Fırın

İkinci Dünya Savaşı’nda radar kullanımına öncülük eden mühendislerden biri olan Percy Spencer, savaştan sonra bu teknolojiyi geliştirerek ticari olarak kullanılabilecek popüler bir fırın icat etti.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

Mikrodalga fırınının mucidi Percy Spencer (9 Temmuz 1894-8 Eylül 1970) | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

Çokça alıntılanan hikâyeye göre, Spencer cebindeki çikolata eridiğinde bir radar makinesini test ediyordu. Cihazın yakınına farklı yiyecekler yerleştirmeye başladı ve daha kısa dalga boyları olan mikrodalgalar ile deneyler yaptı.

Çok geçmeden mikrodalga fırını icat etmiş oldu. 1970’lere gelindiğinde, teknoloji birçok ülkede milyonlarca eve girmiş oldu.

 

 

8- Bilgisayar

İlk elektronik bilgisayar, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin kod çözme merkezi olan Bletchley Park‘ta icat edildi. Colossus, makine bilindiği gibi, Lorenz kodu kullanılarak şifrelenmiş Nazi mesajlarını deşifre etmek için tasarlanmış elektronik bir cihazdı.

1946 yılında Amerikalı uzmanlar ilk genel amaçlı elektronik bilgisayarı yarattılar. Elektronik Sayısal Entegratör ve Bilgisayar (ENIAC), Pennsylvania Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından icat edildi ve ABD ordusunun topçu atış verilerini hesaplamak için kullanıldı.

 

İlginizi Çekebilir: İkinci Dünya Savaşının Gizli Kahramanı: Alan Turing

 

 

9- Koli Bandı

Koli bandı, varlığını Illinois’de bir mühimmat fabrikasında işçi olan Vesta Stoudt ‘a borçludur.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

Koli Bandının Mucidi: Vesta Stoudt | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik İcadı

 

ABD ordusunun cephane kutularını korunaksız ve su geçiren kâğıt bantlarla mühürlenmesinin mühimmatlara zarar verdiğini düşünen Stoudt, daha sağlam, kumaş destekli, su geçirmez bir bant tasarlamaya karar verdi.

 

10 Şubat 1943 tarihinde Vesta Stoudt tarafından Başkan Franklin Delano Roosevelt ‘e Yazılan Mektup | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik İcadı

 

Yeni teknolojisinin vaadine ikna olan Stoudt, Başkan Franklin D. Roosevelt’e bir mektup yazdı. Roosevelt, buluşu seri üretim için onayladı ve koli bandı icat edilmiş oldu.

 

 

10- Penisilin

Penisilin, 1928’de İskoç bilim insanı Alexander Fleming tarafından keşfedildi. İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden sonra, antibiyotik popüler hale geldi ve şaşırtıcı bir ölçekte üretildi.

 

İkinci Dünya Savaşı 'nın 10 Kritik Buluşu

Penisilinin Mucidi: Alexander Fleming | İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

İlaç, savaş alanında paha biçilmez olduğunu kanıtladı, enfeksiyonu önledi ve yaralı askerler arasında hayatta kalma oranlarını büyük ölçüde artırdı. Dikkat çekici bir şekilde, Amerika Birleşik Devletleri 1944’teki Normandiya çıkarmalarına hazırlık olarak 2 milyondan fazla ilaç dozu üretti.

O dönem, ABD Savaş Departmanı (The US War Department), penisilinin seri üretim ihtiyacını “ölüme karşı yarış” olarak tanımladı.

 

 

Kaynaklar:

  • https://www.historyhit.com/inventions-and-innovations-of-world-war-two/
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Japon_yap%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1s%C4%B1
  • https://www.bbc.com/turkce/haberler/2011/03/110328_super_glue
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Heinkel_He_178
  • https://www.history.com/topics/world-war-ii/bombing-of-hiroshima-and-nagasaki#&gid=ci023ad3b01000262e&pid=hiroshima-gettyimages-515360032
  • https://invention.si.edu/devil-details-researching-inventor-s-biography
  • https://www.shawlocal.com/2014/04/21/sterling-woman-credited-with-idea-for-stronger-tape/aqob6kx/
  • https://www.kilmerhouse.com/2012/06/the-woman-who-invented-duct-tape
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming#/media/Dosya:Synthetic_Production_of_Penicillin_TR1468.jpg

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.