Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

6 Ağustos 1945 ‘te Pilot Albay Paul Tibbets, Enola Gay adlı bir Amerikan B-29 bombardıman uçağı ile Japon şehri Hiroşima‘ya atom bombası attı. Ardından yüzbinlerce masum insanı yok eden insanlık tarihinin en büyük katiamlarının biri yaşandı. Savaşta ilk kez bir nükleer silah kullanıldı ve bomba anında 80.000 kişiyi öldürdü. On binlercesi de daha sonra radyasyona maruz kalarak ölecekti.

Üç gün sonra, Japon şehri Nagazaki‘ye başka bir atom bombası daha atıldı ve anında 40.000 kişi daha öldü. Yine bu bölgede de nükleer serpintilerin yıkıcı etkilerinin devam etmesinden dolayı ölüm sayısı günden güne arttı.

Bombalamaların Japonya’yı teslim olmaya ikna etmede ve İkinci Dünya Savaşı ‘nı sona erdirmede belirleyici bir rol oynadığına iddia edilmektedir. Bu içeriğimizde Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek üzerinde duracağız.

 

 

İkinci Dünya Savaşı Sırasında Kullanılan Atom Bombaları İle İlgili Gerçekler

 

1- Annem Affet Beni!

Paul Tibbets, genç yaşlarda hava kuvvetlerine katıldı, 2. Dünya Savaşı sırasında albay rütbesine kadar yükselip, savaş sırasında ordunun en gözde subaylarından biri oldu.

Paul Tibbets ‘e verilen son görev çok gizliydi… Hiroşima’ya atılacak olan atom bombasını taşıyan filonun kaptan pilotuydu ve görevi atom bombasını atacak olan düğmeye basmaktı.

Albay Tibbets, bu cehennem silahını taşıyan uçağa sevgili annesinin ismini vermişti. Uçağın ön tarafına yazılan Enola Gay ismi tarih boyunca hep kötü hatırlanacaktı.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

Pilot Albay Paul Tibbets ve kullandığı uçak Enola Gay ile birlikte | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

6 Ağustos 1945 sabahı Paul Tibbets tarihin akışını değiştirecek düğmeye bastığı zaman saat 09:15’ti. Cehennem bombası aşağı doğru süzülürken, hiçbir şeyden haberi olmayan onbinlerce masum insan yeni bir güne merhaba demek üzere hazırlanıyordu.

Tibbets olay yerinden uzaklaşırken uçağın burnunda yazılı olan Enola Gay ismine bakarak “Annem affet beni” diye mırıldandı.

Paul Tibbets 92 yaşına kadar büyük bir vicdan azabı içinde yaşadı.

 

İlginizi Çekebilir: İkinci Dünya Savaşı ‘nın 10 Kritik Buluşu

 

 

2- ABD’nin İlk Ölüm Listesinde Beş Şehir Vardı ve Nagazaki Onlardan Biri Değildi!

Listede Kokura, Hiroşima, Yokohama, Niigata ve Kyoto vardı. ABD Savaş Bakanı Henry Stimson ‘un çok sevmesinden ve balayını on yıllar önce orada geçirmiş olmasından dolayı eski Japon başkenti Kyoto’nun listeden çıkarıldığı düşünülmektedir. Listede Kyoto yerine Nagazaki yer aldı.

Birleşik Krallık, 25 Temmuz 1945’te Kokura, Niigata, Hiroşima ve Nagazaki olmak üzere dört şehrin bombalanmasına onay vermiştir.

 

 

3- Hiroşima ve Nagazaki ‘ye Atılan Bombalar Birbirinden Farklı Tasarımlara Sahipti.

Hiroşima’ya atılan “Little Boy” bombası oldukça zenginleştirilmiş uranyum-235’ten, Nagazaki’ye atılan “Fat Man” bombası ise plütonyumdan yapılmıştır.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

Little Boy ve Fat Boy Atom Bombaları ve Atıldığı Bölgeler | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

Nagazaki’ye atılan atom bombası daha karmaşık tasarım olarak kabul edilmiştir.

 

 

4- Albert Einstein’nın Pişmanlığı

Einstein 1905 yılında İzafiyet teorisini ortaya attığında, bu teorinin bir bölümü atom bombasının atası sayılacak bir buluşu; atomun parçalanabileceğini öngörüyordu. Daha sonra Einstein, Nazilerden kaçarak Amerika’ya iltica etmişti. Bir süre sonra II. Dünya Savaşının ilk günleri gelip çatmıştı.

 

İlginizi Çekebilir: Albert Einstein ‘nın Hayatı ve İzafiyet Teorisi

 

1939 yılında yine Almanya’dan ABD’ye iltica eden ve Macar Yahudisi olan iki bilim adamı, Fizikçi Eugene Wigner ile Leo Szilard, Einstein’ın izini bulmak için uzun süre uğraştılar. Daha sonra Detroit’teki adresinde ona ulaşmayı başardılar.

Her ikisi de Nazilerin atom bombası üzerinde çalıştığını öğrenmişlerdi ve Almanlardan önce bu silahın hayata geçirilmesini istiyorlardı. Ama Başkan Roosevelt kararsızdı; birinin onu ikna etmesi gerekiyordu. Bunun için Einstein’dan daha etkili bir isim olamazdı… İki bilim adamı ondan Başkan’a bir mektup yazmasını, durumun ciddiyetini belirtip bir an önce bombanın üretimine izin vermesini istiyordu.

Einstein uzun süre düşündükten sonra o tarihi mektubu yazdı ve o güne kadar karar bağlanmayan atomun parçalanma projesi başkanın emri ile hızlandırıldı.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

Albert Einstein’nın Başkan Roosevelt ‘e yazdığı mektup | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

Ünlü bilim adamı daha sonra pişmanlığını şöyle dile getirecekti;

“Hayatımdaki en büyük hatayı Başkan Roosevelt’e, atom bombası yapılması için yazılan mektuba imzamı koyduğum an yaptım”

 

 

5- Güneşten Daha Sıcak!

Enola Gay, Hiroşima şehrinden uzaklaşırken geride önce korkunç bir beyazlık, sonra mantar şeklinde dev bir bulut oluşturdu. Bombanın düştüğü yerin merkezindeki sıcaklık, güneşin çevresindeki sıcaklığın dört katı kadar fazlaydı.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

Atom bombasının patlamasından meydana gelen mantar şeklindeki bulut. | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

20 bin ton trinitrotoluen(TNT)* patlayıcı gücündeki bomba şehrin 580 metre üzerinde patladı ve ilk anda 80 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Hiroşima’nın suları, toprağı ve insanları zehirlenmişti. İki ay içinde bombanın gizli silahı olan radyasyon, ölü sayısını 140 bine çıkardı. Bombardımanı takip eden 5 yıl içinde radyasyon nedeniyle mutasyona uğrayan 60 bin kişi daha hayatını kaybetti. Hiroşima’dan 3 gün sonra, atom bombasının çökerttiği Japonya’nın Nagazaki kentine bir bomba daha atıldı. İki kentte ölenlerin sayısı yarım milyonu aşmıştı.

*trinitrotoluen: Trinitrotoluen (TNT), veya daha özel olarak 2,4,6-trinitrotoluen, C6H2(NO2)3CH3 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Bu sarı katı bazen kimyasal sentezde bir reaktif olarak kullanılsa da daha çok uygun kullanım özelliklerine sahip bir patlayıcı madde olarak bilinmektedir.

TNT ‘nin patlayıcı verimi, bombaların standart karşılaştırmalı kuralı ve patlayıcıların yıkıcılığı olarak kabul edilir. Kimyada, TNT yük transfer tuzları üretmek için kullanılır.

 

 

6- Hiroşima Gölgeleri

Atom bombası Hiroşima’yı vurduğunda hayalet gölgeler yere kazındı.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

Patlama anında merdiven tutmakta olan bir kişinin gölgesinin ahşap duvara yansımış hali | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

Hiroşima’daki bomba patlaması o kadar şiddetliydi ki, insanların ve nesnelerin gölgeleri kalıcı olarak yerde oluştu. Bunlar “Hiroşima gölgeleri” olarak tarihte yerini aldı.

 

Bastonlu bir kişinin merdiven basamaklarına yansımış gölgesi | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

Patlama anında yaşanan vahşetin kalıntıları olarak, bombanın etkisi ile anında yanan insanların ürkütücü gölgeleri basamaklara, kaldırımlara ve duvarlara kazınmıştı.

 

 

7- Zakkum, Hiroşima Şehrinin Resmi Çiçeğidir.

Çünkü atom bombasının patlamasından sonra yeniden çiçek açan ilk bitki zakkumdur.

 

 

8- Atom Bombaları Japonya’da En Az 150.000-246.000 Kişinin Ölümüne Yol Açtı.

Bombalamalar en az 150.000-246.000 kişinin ölümüne yol açtı.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

Bombalama sonrası harabeye dönen Hiroşima | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

Hiroşima saldırısı sonucu 90.000 ila 166.000 kişinin öldüğü tahmin edilirken, Nagazaki bombasının 60.000-80.000 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülmektedir.

 

 

9- Bazı Araştırmacıların Atom Bombaların İkinci Dünya Savaşı’nı Sona Erdirdiği Yönündeki İddiaları Bulunmaktadır.

Fakat Japon hükümet yetkilileri arasında teslim olma yolunda yapılan toplantıların tutanaklarına dayanan son araştırmalar, Sovyetler Birliği’nin Japonya ile beklenmedik bir şekilde savaşa girmesinin daha belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir.

 

 

10- Hiroşima Barış Anıtı Parkı ve Barış Meşalesi

Hiroşima Barış Anıtı Parkı, Japonya’da bulunan büyük parklardan biridir. Park, dünya üzerinde nükleer saldırıya (6 Ağustos 1945) uğrayan ilk kent olan Hiroşima’ya adanmıştır.

 

Hiroşima ve Nagazaki'ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

Hiroşima Barış Anıtı Parkı, Japonya | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

Hiroşima saldırısında yaşamını yitirenlere adanan bir diğer anıt olan Barış Meşalesi ilk kez tutuşturulduğu 1964 yılından bu yana yanmaktadır. Meşale tüm nükleer bombalar yok edilinceye ve dünya nükleer silah tehditlerinden kurtuluncaya dek yanmayı sürdürecektir.

 

Barış Meşalesi | Hiroşima ve Nagazaki’ye Atılan Atom Bombası Hakkında 10 Gerçek

 

 

Kaynaklar:

  • https://www.historyhit.com/facts-about-the-atomic-bombing-of-hiroshima-and-nagasaki/
  • https://medium.com/i%CC%87zzet-%C3%A7apa/68-y%C4%B1l-sonra-hiro%C5%9Fima-a6750e268c84
  • https://www.census.gov/history/pdf/fatman-littleboy-losalamosnatllab.pdf
  • http://compassnews360.com/little-boy-almost-certain-not-the-case-with-fat-man-2/
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Hiro%C5%9Fima_ve_Nagasaki%27ye_atom_bombas%C4%B1_sald%C4%B1r%C4%B1s%C4%B1
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Trinitrotoluen
  • https://www.thesun.co.uk/news/155844/the-shadows-of-hiroshima-haunting-imprints-of-people-killed-by-the-blast/
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Hiro%C5%9Fima_Bar%C4%B1%C5%9F_An%C4%B1t%C4%B1_Park%C4%B1#/media/Dosya:Peace_Flame_and_Museum.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_Peace_Memorial_Park#/media/File:20181111_Hiroshima_Memorial_Cenotaph-1.jpg
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Hiro%C5%9Fima_Bar%C4%B1%C5%9F_An%C4%B1t%C4%B1_Park%C4%B1

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.