Power BI Desktop Query Editor I
Power BI Desktop – Query Editor-I (Sorgu Düzenleyicisi)
Query Editor Nedir?
Power BI ‘ da veri alma (get data) işlemini gerçekleştirdikten sonra verilerin bazı ihtiyaçlarımızı karşılaması amacıyla, üzerinde değişiklik (bağlama, birleştirme, filtreleme, çözümleme, dönüştürme vb.) yapabildiğimiz Power BI ‘ ın veri bağlantı teknolojisi ekranına Power BI Desktop Query Editor adı verilir.
Excel‘ deki Power Query eklentisinin Power BI ‘daki daha gelişmiş karşılığı da diyebiliriz.
powerzeka.com‘ u takip edenler, genel olarak Query Editor ekranının ne kadar fonksiyonel bir ekran olduğunu ve raporları hazırlarken ne derece önemli olduğunu fark etmişlerdir.
Query Editor ekranındaki bir çok fonksiyonu kullandığım örnekleri içeren Power BI ‘da XML İle Veri Alma İşlemi (Get Data From Web) başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Query Editor ekranına, Power BI Desktop‘ da Home (Giriş) menüsü içerisinde bulunan Edit Queries (Sorguları Düzenle) butonuna tıklayarak geçiş yapılabilir.
Sorgu Düzenleyicisi (Power BI Desktop Query Editor) İle Neler Yapılabilir?
Aşağıda belirtmiş olduğum Sorgu Düzenleyicisi (Query Editor) genel özelliklerinin ayrıntılarını Query Editor ile ilgili olarak oluşturacağım yazı dizisi içerisinde bulabilirsiniz.
- Sorgu için formüller yazma. (Query formulas)
- Verilere bağlanma (Connect to data)
- İhtiyaca göre özel kolon oluşturma (Create custom columns)
- Pivot kolonları- (Pivot columns)
- Verileri Şekillendirme ve Birleştirme (Shape and combine data)
- Gruplama Fonksiyonu (Group by)
Sorgu Düzenleyici (Power BI Desktop Query Editor) Ekranına Genel Bakış
1) Sorgu Paneli (Query Ribbon)
Sorgu paneli, sorgudaki verilerle etkileşimde bulunmamıza yarayan bir çok fonksiyonu içinde barındıran 6 sekmeden meydana gelir.
Bu sekmelerin neler içerdiğine genel olarak bir göz atalım. Daha sonraki aşamada sekmedeki fonksiyonların ne işe yaradığını örnekler üzerinden ayrıntılı bir şekilde başka bir yazıda anlatmayı düşünüyorum.
a) Dosya (File)
Genel olarak kaydetme-çıkma-yardım ve ayarlar bölümlerinin bulunduğu sekmedir. Power BI Desktop -Rapor (Report) ekranına çıkmak için bu sekme kullanılır.
b) Ana Sayfa (Home)
Bu sekme genel olarak veri kaynaklarına bağlanma, veri tiplerini değiştirme gibi fonksiyonları barındırır.
c) Dönüştürme (Transform)
Dönüştürme (Transform) sekmesi veri dönüştürme, kolon ekleme ve çıkarma, kolondaki verileri bölme (split column) gibi işlemleri yapabilmemizi sağlar. R programlama dilinin kullanımını da bu menüden gerçekleştirebilirsiniz.
d) Sütun Ekle (Add Column)
Sütun Ekle (Add Column) sekmesi, sütun ekleyerek sütun verilerini biçimlendirme ve özel sütunlar ekleme gibi işlemleri yapabilmemize olanak tanır.
e) Görünüm (View)
Bu sekmede bazı panel ve pencerelerin görüntülenir durumunun değiştirilmesi sağlanır.
Gelişmiş Düzenleyici (Advanced Editor )‘ de Sorgu Düzenleyicisi (Query Editor) ekranında yapılan tüm işlemlerin kod karşılıkları bulunur. Ayrıca değişiklikler bu bölüme kod yazarak da gerçekleştirilebilir.
Bunun dışında Power BI‘ da bulunan tüm veri tablolarının ve veri kaynaklarının ilişkilerini Sorgu Bağımlılıkları (Query Dependencies) bölümünden görüntüleyebiliriz.
f) Yardım (Help)
Genellikle yardım sayfalarının son derece sıkıcı ve işe yaramayan içeriklerden oluştuğunu düşünürüz ve genelde okumaktan kaçınırız. Fakat Power BI Masaüstü (Desktop) – Yardım sekmesi bu düşüncemizi değiştirecek şekilde tasarlanmış gibi görünüyor. Bu sekmede bulunan sayfaları ve videoları incelemenizi de tavsiye ederim.
2) Sorgu Bölümü (Queries Pane-The Left Pane)
Sorgu Bölümü (Queries-The Left Pane), Power BI ‘ da bulunan etkin sorguların yani veri kaynaklarından (Excel, SQL, Web Sitesi vd.) elde edilen verilerin gösterildiği bölümdür.
Bu bölümde herhangi bir sorguya tıklandığında sorgunun içeriği merkez bölümde görüntülenir.
3)Merkez Veri Bölmesi (The center (data) pane)
Sorgu Düzenleyicisinde (Query Editor) veriler üzerinde yapılan değişikliklerin büyük çoğunluğu bu bölümde yapılır. Çünkü verilerin ayrıntılı bir şekilde görüntülendiği bölümdür.
Merkez Veri Bölmesinde (The center data pane) herhangi bir kolon başlığına sağ tıklandığında açılan menünün Sorgu Panelindeki (Query Ribbon) fonksiyonların bir çoğunu içerdiğini görebilirsiniz. Veri ile ilgili yapacağınız değişiklikleri (Change type, Replace values, transform vd.) bu menüden pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
4)Sorgu Ayarları Bölmesi (Query Settings)
Sorgu Ayarları Bölmesinde ise her bir sorgu için yapılan değişiklikleri adım adım kayıt altına alır ve kullanıcının veriyi değiştirmeden önceki ya da istediği herhangi bir adıma geçişini sağlar. Böylece kullanıcıya, üzerinden uzun süre geçmesine rağmen yapılan bir hatadan dönme imkanı sağlar.
Sorgu Ayarları (Query Settings) bölümünden, adımın üzerinde iken sağ tıkladığınızda adımın ismini değiştirebilir, silebilir, seçilen adımın ardına başka bir adım ekleyebilir veya adımı yukarı ve aşağı taşıyabilirsiniz.
Sorgu Düzenleyicisi (Query Editor) ekranını bu yazımda kısaca tanıtmaya çalıştım.
Bir sonraki yazımda Sorgu Paneli (Query Ribbon)‘ de bulunan veya Merkez Veri Bölmesinde (The center data pane) kolon başlıklarına sağ tıklama ile açılan menüdeki fonksiyonların ne işe yaradığını örnekler üzerinden ayrıntılı bir şekilde anlatmayı ve bu yazının devamı niteliğinde olduğu için de aşağıdaki başlık altında ilgili linkleri paylaşmayı planlıyorum.
Power BI – Query Editor ile ilgili yazmış olduğum diğer yazılara ait linkler :
Power BI ‘ da Sütunları Bölme/Ayırma işlemini örneklerle anlatmaya çalıştığım Split Column in Power BI (Sütunu Böl/Ayır) başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Konu ile ilgili bir öneriniz varsa iletmenizi çok isterim. Bir hatamız olduysa affola…
Görüşlerinizi, önerilerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım.
Takipte kalmanız dileğiyle…