Query Editor- Query Menu (Sorgu Düzenleyicisi-Sorgu Menüsü)
Query Editor- Query Menu (Sorgu Düzenleyicisi-Sorgu Menüsü)
Refresh Preview – Properties – Advanced Editor – Manage
Power BI – Query Editor kategorisi içerisinde, Edit Queries (Query Editor) menülerini örneklerle açıklamaya kaldığımız yerden Query Editor-Query Menu(Sorgu Düzenleyici-Sorgu Menüsü) ile devam ediyorum.
Bu yazının içeriğinde Refresh Preview (Önizlemeyi Yenile), Properties (Özellikler), Advanced Editor (Gelişmiş Düzenleyici) ve Manage (Yönet) menülerinin özelliklerinin neler olduğunu inceleyebilirsiniz.
1) Refresh Preview (Önizlemeyi Yenile)
Refresh Preview (Önizlemeyi Yenile) özelliği ile Edit Queries ekranında Sorguların (Queries) veri kaynağından yenilenmesini sağlar.
Refresh Preview (Önizlemeyi Yenile) ile sadece Merkez Veri Bölmesinde (The Center Data Pane) görüntülenen veri içeriğinin yenilenmesi sağlanır.
Sorgular bölümündeki (Queries-The Left Pane) tüm sorgulara ait verilerin yenilenmesi istiyorsanız Refresh All (Tümünü Yenile) seçeneğine tıklamanız gerekir.
2) Properties (Özellikler)
Properties (Özellikler) ile sorguların ismini değiştirebilir ayrıca sorgulara ait bazı açıklamaları ekleyebiliriz. Bazen Power BI ‘ da veri kaynaklarından elde ettiğimiz (Get Data-Veri Al) veriler üzerinde bazı karmaşık işlemler yaparız ve bu yapılan işlemleri daha anlaşılır bir şekilde bir sonraki revizyonda inceleyen geliştiricilerin anlaması açısından, açıklama bölümlerinin kullanılması çok önemlidir.
İyi bir iş zekası uzmanı ya da Power BI uzmanı olmak için bu gibi basit ama önemli ayrıntılara dikkat etmenizi tavsiye ederim.
3) Advanced Editor ( Gelişmiş Düzenleyici)
Advanced Editor (Gelişmiş Düzenleyici) özelliğinde ise seçili sorguda yapılan tüm işlemlerin M dilindeki karşılığı yer alır. Yani Query Settings (Sorgu Ayarları) adımlarının karşılığı sırasıyla bu bölümdedir.
M diline hakim olan arkadaşlar bu bölümden kodlama yaparak da veriler üzerinde işlemleri gerçekleştirebilirler.
4) Manage (Yönet)
Manage (Yönet) ile Sorgu Bölümünde (Queries Pane – The Left Pane ) bulunan sorguları silebilir veya çoğaltabiliriz. Manage (Yönet) menüsü içerisinde Dublicate (Yinele), Reference (Başvuru) ve Delete (Sil) olmak üzere 3 alt menü bulunur.
Dublicate (Yinele)
Dublicate (Yinele) seçeneği herhangi bir sorguyu çoğaltmaya yarar. Kaynak olarak seçilen sorgudan bağımsız olarak yeni bir sorgu oluşturulur. Burada kullandığım bağımsız sözcüğünü Reference başlığını inceledikten sonra daha iyi kavrayabilirsiniz.
Reference (Başvuru)
Öncelikle Reference (Başvuru) ‘ in Türkçe çevirisinin oldukça kötü olduğunu söylemeliyim.
Reference seçeneği ile de sorgu kopyalanır. Fakat Dublicate‘ ten farkı kaynak olarak kullanılan sorguda herhangi bir değişiklik yapıldığında (Örnek: Replace Values, Filter etc.) reference ile kopyalanan sorgu da bundan etkilenir ve aynı işlem ona da otomatik olarak uygulanmış olur. Bu sebepten Dublicate(Yinele) özelliği kullanarak sorgu kopyalandığında birbirinden bağımsız iki ayrı sorgu oluşur ve herhangi bir sorguda yapılan işlemler diğer sorguyu etkilemez.
Delete (Sil)
Delete (Sil) seçeneği artık kullanılmayacak olan herhangi bir sorgunun silinmesini sağlayabilirsiniz.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Konu ile ilgili bir sorunuz, öneriniz varsa iletmenizi çok isterim. Query Editor (Edit Queries) ekranında bulunan menüleri anlatan makalelerime, bu kategori altında yazmaya devam edeceğim. Query Editor (Edit Queries) ekranı ile ilgili sormak istediğiniz sorular var ise; herkesin faydalanması ve bir bilgi birikimi oluşması açısından, sorularınızı yorum bölümüne yazmanızı rica edeceğim. Vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım. Bir hatamız olduysa affola.
Takipte kalmanız dileğiyle…