Power BI Web-Ağ Geçitlerini Yönetme (Manage Gateways)
Power BI Ağ Geçidi Bağlantısının Tanımlanması ve Ağ Geçitlerini Yönetme
* Ağ geçidi bağlantısının tanımlanabilmesi ve ağ geçitlerini yönetebilmek için Power BI Gateway kurulumunun yapılması gereklidir. Eğer yapmadıysanız linkteki yazımı takip ederek yükleme işlemini yapabilirsiniz.
1. PowerBI Web ekranında yenilemesini zamanlayacağımız (otomatik olarak bizim belirlediğimiz saatlerde tanımlı veri kaynağına giderek veriyi güncelleme olarak tanımlayabiliriz.) raporun VERİ KÜMELERİ menüsünden … bölümüne tıklanır ve YENİLEMEYİ ZAMANLA (Schedule Refresh) seçilir.
Eğer verilerin manuel olarak güncellenmesi isteniyorsa açılan menüden ŞİMDİ YENİLE tıklanır.
Yenilenmenin gerçekleşmesi için YENİLEMEYİ ZAMANLA da olduğu gibi raporla ilgili tüm ağ geçitlerinin (gateways) tanımlanmış olması gereklidir.
2. Şimdi bu ağ geçitlerinin nasıl tanımlanacağına bakalım.
Ağ geçitleri kavramı; raporu oluştururken kullanmış olduğumuz verilerin kaynaklarının tanımlanması anlamına gelir.
Mesela veri tabanından aldığımız verilerin hangi sunucudan (server), hangi veri tabanından (Database) alınacağın tanımlanması, excel’ den çekmiş olduğumuz verilerin bulunduğu yolun (path) tanımlanmasıdır.
3. Açılan ekranda Ağ geçidi bağlantısının pasif (çevrimdışı) durumdadır. Rapora bağlı tüm ağ geçitlerini tanımladıktan sonra bu bölüm aktif hale (çevrimiçi) gelecektir. Ağ Geçitlerini Yönet linkine tıklıyoruz.
4. Daha önce Power BI Gateway (On-premises data gateway) kurulumu sırasında oluşturduğumuz hesap burada karşımıza gelecektir. Departman – Açıklama ve Kişi Bilgilerini girip-kontrol edip Uygula butonuna tıklıyoruz.
5. Ağ geçitlerini tanımlayabilmek için, daha önce tanımlamış olduğumuz ağ geçidi kümesinin (BİLGİ TEKNOLOJİLERİ GATEWAY) … açılır menüsünden VERİ KAYNAĞI EKLE ‘ yi seçiyoruz.
6. Raporumuzda Excel ‘ den çekmiş olduğumuz veriler için Veri Kaynağı Türü – File olarak seçilir.
Raporlarınızda birden fazla Excel dosyasından veri çekiyor olabilirsiniz, bu sebepten Veri Kaynağı Adını anlaşılır bir şekilde tanımlamanızı tavsiye ederim.
7. Tam yol alanına Excel dosyanızın bulunduğu yol (path) tanımlanır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi ise dosya uzantısının (.xlsx) yazılması gerektiğidir.
Kimlik Bilgileri bölümüne ise, Excel dosyasının bulunduğu bilgisayara gateway’ ın ulaşabilmesi için Windows kullanıcı adı ve Windows parolası tanımlanmalıdır.
Bu yazım için oluşturduğum örnekte; Excel dosyası kendi bilgisayarımda değil uzaktan masaüstü bağlantısı ile bağlandığım başka bir bilgisayarın masaüstünde yer almaktadır. Bu sebepten bu bölüme uzaktan masaüstüne bağlanmaya yetkili olduğum kullanıcı adımı ve parolamı ekledim.
Daha sonra Ekle butonuna basıyoruz artık ilk veri kaynağı, ağ geçidi tanımımızın altında oluşmuş olmalıdır.
8. Eğer raporlarınızda herhangi bir web sitesinden XML ile veri çekme gibi bir durum söz konusu ise Yenilemeyi Zamanladığınız anda verinin güncel gelebilmesi için bu web sitesinin de tanımlanması gereklidir.
Veri Kaynağı Türü – Web olarak seçilir.
9. xml uzantılı URL adresi girilerek Kimlik Doğrulama Yöntemi ve isimlendirmeler Excel Veri Kaynağı Ekleme bölümünde anlatıldığı gibidir.
Daha sonra Ekle butonuna basıyoruz ve Web veri kaynağı, ağ geçidi tanımımızın altında yeni bir satır olarak oluşmuş oluyor.
10. Raporlarımızdaki verilerin büyük bir kısmını elde ettiğimiz kaynaklar ise genellikle veri tabanlarıdır. Şimdi de VERİ KAYNAĞI olarak bir veri tabanı ekleme işleminin nasıl yapıldığına bakalım.
Bu yazımda oluşturduğum örnekte SQL Server (MS SQL) bağlantısını anlatacağım. Fakat adımları takip ettiğinizde MySQL-Oracle-PostgreSQL sunucularının bağlantılarını da rahatlıkla yapabilirsiniz.
Veri Kaynağı Türü olarak SQL Server ‘ seçiyoruz.
11. Bu bölümde tanımlamış olduğumuz diğer veri kaynaklarından farklı olarak Sunucu ve Veritabanı alanları bulunmaktadır.
Sunucu ismi olarak verilerin bulunduğu SQL Sunucu ismi yazılmalıdır. SQL Server‘ın kurulu olduğu bilgisayarın IP adresi de yazılabilir. Fakat Microsoft bu bölüme SQL sunucu isminin (Server Name) yazılmasını önermektedir. (SQL08-ENT gibi)
Veri tabanı bölümüne verilerin bulunduğu veri tabanı yazılır. Genel olarak kullanılan MicrosoftDynamicsAx- Logo-SAP gibi ERP (Enterprise Resource Planning-Kurumsal Kaynak Planlaması) yazılımlarına ait bir veri tabanı olabilir.
Kimlik Doğrulama Yöntemi alanında ise SQL Server ‘ a Windows authentication ile giriş yapılabiliyorsa Windows, SQL authentication ile giriş yapılıyorsa Temel seçeneği seçilir.
12. Aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaştıysanız her şey yolunda gitmiştir demektir. Artık data gateway bağlantısı çevrimiçi durumdadır ve raporlarınızın yenilemeleri zamanlayabilirsiniz.
“Bu veri kümesinde veri kaynakları için yüklenmiş veya yapılandırılmış bir ağ geçidiniz yok. Lütfen yeni bir kişisel ağ geçidi yükleyin veya mevcut bir veri ağ geçidi için veri kaynağını yapılandırın. “ Hatası
13. Yukarıdaki adımların hepsini uyguladınız fakat Ağ Geçidi Bağlantısı ekranında aşağıdaki gibi bir hata mesajıyla karşılaştıysanız;
“Bu veri kümesinde veri kaynakları için yüklenmiş veya yapılandırılmış bir ağ geçidiniz yok. Lütfen yeni bir kişisel ağ geçidi yükleyin veya mevcut bir veri ağ geçidi için veri kaynağını yapılandırın. “
Hatanın Sebepleri
Bu hatanın 2 sebebi olabilir.
- 1) Raporunuzda bulunan veri kaynaklarının hepsinin tanıtılmamış olması : Power BI Desktop ekranından (pbix dosyası) verilerinizi oluşturan kaynakları kontrol ediniz ve gözden kaçan bir kaynak varsa eklemeniz durumunda data gateway çevrimiçi duruma gelecektir.
- 2) Power BI Desktop’ ta oluşturulan raporda, Excel’ den veya diğer kaynaklardan alınan verilerin dosya yolunun, Power BI Web ekranında tanımladığımız dosya yolundan farklı olması :
* Power BI Desktop – Edit Queries ekranında Excel’ den veya diğer kaynaklardan alınan verilerin dosya yolunu (kaynağını), sol taraftaki menüden ilgili veri kümesi seçilerek ve seçilen veri kümesinin Source (Kaynak) bölümüne tıklayarak bakabiliriz.
* Bu dosya yolu Power BI Web ekranında Ağ Geçitleri Yönet ekranında eklemiş olduğumuz dosya yolu ile aynı olması gereklidir.
* Power BI Desktop – Edit Queries ekranında gerekli değişiklikleri yapıp Close & Apply ‘ tıklıyoruz. Değişikliğin Power BI Web ekranına yansıması için Home sekmesinden Publish (Yayımla) butonuna tıklıyoruz.
* Bu işlemler tamamlandıktan sonra data gateway ‘ iniz çevrimiçi olarak görünecektir.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Görüşlerinizi, önerilerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım.
Görüşmek dileğiyle herkese iyi çalışmalar…
Hocam,
Madde 7 de oluşturduğumuz yeni veri kaynağını nasıl siliyoruz? Ben bir kaç veri kaynağı örnek olması için ekledim. Ancak, silemiyorum. Teşekkürler.