Power BI Gateway (On-premises data gateway yükleyicisi)
Power BI Gateway Nedir ?
Power BI Desktop uygulamasında yayımlamış olduğumuz (Publish) raporların Power BI Web ekranında yenilemelerini zamanlayabilmek veya manuel olarak yenileyebilmek (veri kaynağından güncel verileri alabilmek) için bir yapıya ihtiyaç duyarız.
Yenilemeyi Zamanla (Schedule Refresh) ayarlarının nasıl yapıldığını Power BI Web – Otomatik (Zamanlanmış) Veri Yenileme başlıklı yazımdan inceleyebilirsiniz.
Raporlarımızı oluşturan veri kaynaklarının (SQL Server, Excel, Web vd.) Power BI ile bağlantısını sağlayan köprü-geçit niteliğinde bir yapı olan Power BI Gateway kurulumunun yapılması gereklidir.
SQL Server ‘ ı veri kaynağı olarak kullandığım yazımı görmek için tıklayınız.
Excel Dosyasını veri kaynağı olarak kullandığım yazımı görmek için tıklayınız.
Web Sitesini veri kaynağı olarak kullandığım yazımı görmek için tıklayınız.
Power BI Gateway, verileri taşımaya gerek kalmadan, veri kaynaklarına bağlanarak verilerin yenilenebilmesini sağlar. Bu yazımda bu kurulumun nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım.
Genel olarak bir bilgisayara kurulduktan sonra uzun süre aynı hesap tanımlaması ile kullanılmasından dolayı bir daha kurulum gerektiği anda bazı hatalarla karşılaşılabiliyor. Bir nevi bayram namazı gibi yani :)
Power BI Gateway kurulumu, kurumların sürekli açık olan sunucularında gerçekleştirilmelidir. Böylece yenilemenin istediğimiz herhangi bir saatte otomatik olarak yapılmasını ve verilerin güncel tutulmasını sağlamış oluruz.
Power BI Gateway tanımlaması her bilgisayar için tek bir hesaba izin vermektedir. Bu sebepten raporları Power BI ‘ da bireysel bir hesapta ([email protected]) değil de genel bir rapor hesabı ([email protected]) altında oluşturmanızı tavsiye ederim. Böylece raporların yönetimini daha merkezi, daha fonksiyonel şekilde gerçekleştirme imkanına sahip olabilirsiniz.
Power BI Gateway Kurulumu
1. Öncelikle, PowerBIGatewayInstall ‘i Power BI Web ekranının üst kısmında bulunan İndir (Download) menüsünde Data Gateway ‘ i tıklayarak veya https://powerbi.microsoft.com/en-us/gateway/ linkinden indiriyoruz.
2. On-premises data gateway önerilen ayar seçili olarak gelir. Sadece Power BI değil Microsoft’ a ait diğer ürünleri de (PowerApps, Flow, Logic Appd vb.) desteklemesinden dolayı bu seçenekten devam etmek gerekir.
Sadece kendinizin kullanacağı bir ağ geçidi oluşturmak istiyorsanız Kişisel Ağ geçidini seçebilirsiniz. Sadece Yenilemeyi Zamanla (Schedule refresh) özelliğini desteklemektedir.
Önerilen ayarlar üzerinden anlatmaya devam edeceğim.
“On-premises data gateway yükleyicisi indirilmedi” Hatası
3. Bazı durumlarda aşağıdaki gibi “on-premises data gateway yükleyicisi indirilemedi.” şeklinde hata alabilirsiniz.
Yükleme yaptığınız bilgisayarda kurulu olan Anti-virüs programı tarafından kurulum engelleniyor olabilir. Bu sebepten anti-virüs programını yükleme tamamlanıncaya kadar pasif hale getirip, yükleme işleminiz bittikten sonra tekrar aktif etmelisiniz.
4. Kısa bir süre içerisinde hazırlama işlemi tamamlanacaktır. Daha sonra İleri butonuna tıklayarak yükleme işlemine devam ediyoruz.
5. On-premises data gateway için bir yol seçip kullanım koşullarını kabul ederek devam ediyoruz.
6. Ağ geçidinde tanımlanacak e-posta adresi ve daha sonra şifresi yazılarak Oturum Aç butonuna tıklanır.
7. Eğer yeni bir ağ geçidi oluşturacaksanız Bu bilgisayara yeni bir ağ geçidi kaydedin seçeneğini seçmelisiniz. Daha önce oluşturulan bir ağ geçidini taşıyacak ya da devralacaksanız diğer seçeneği seçmeniz gerekiyor.
Yeni bir ağ geçidi tanımlayacağımız için ilk seçeneği seçip devam ediyoruz.
8. Bu bölümde, Power BI Web tarafında yenilemeleri zamanlamada kullanacağımız On-premises data gateway tanımlamalarını yapıyoruz.
Ben burada gateway ismi olarak BİLGİ TEKNOLOJİLERİ GATEWAY yazdım. Bu gateway hesabı için bir kurtarma parolası belirliyoruz.
9. Tüm adımları eksiksiz tamamladıysanız aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşmanız gerekir.
Power BI gateway kurulum işlemini tamamlamış olduk.
Bu adımdan sonra, Gateway kurulumunu yapılandırmak (Ağ Geçitlerini Yönet) ve veri kaynaklarını eklemek için Power BI Web ekranında oturum açılması gerekir.
NOT : Pasif konuma getirmiş olduğunuz anti-virüs programınızı tekrar aktif hale getirmeyi unutmayınız !
* On-premises data gateway kurulumunu, Power BI Web ekranından yapılandırmak (Ağ Geçitlerini Yönet) ve veri kaynaklarını tanıtmak için Power BI Web – Ağ Geçitlerini Yönetme (Manage Gateways) başlıklı yazımı takip edebilirsiniz.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Görüşlerinizi, önerilerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım.
Görüşmek dileğiyle herkese iyi çalışmalar…