Robotların Artık Hissedebilen Yapay Derileri Var

Robotlar insanların yerini alacak mı? Bu soruya cevap aradığımız, daha önceki bir makalede; robotların şu anda bile insanların yapabildiği bir çok işi yapabildiklerine dair bilgiler vermiştik. Robot Sophia gibi görünüşte insanlara benzeyen robotlara insansı robotlar adı verilir. Yakın gelecekte, insansı robotların insan vücudu tarafından gerçekleştirilenlere benzer işlevler yerine getirmesi bekleniyor. İnsansı robotların, insanlar gibi çevreleriyle etkileşime girebilmeleri için çevrelerini tam olarak hissedebilmeleri gerekir. İşte bu etkileşimin ilk adımı! Robotların artık hissedebilen yapay derileri var.

 

Robotların Artık Hissedebilen Yapay Derileri Var

Robotların Artık Hissedebilen Yapay Derileri Var.

 

 

Yapay Cilde Sahip Robotlar Artık Hissedebilecekler

Münih Teknik Üniversitesi’nden (TUM) Profesör Gordon Cheng ve araştırmacıları, çevrelerinde tam olarak algılayabilmeleri için robotlarda kullanılabilecek yapay bir deri geliştirdiler.

Yapay deri, yaklaşık 2,5 cm çapında altıgen şekilli sensör ünitelerinden oluşmaktadır. Bu sensörler sıcaklık, basınç, mesafe ve ivmeyi algılayabilir özelliktedir.

 

Robotların Artık Hissedebilen Yapay Derileri Var

Yapay deri, yaklaşık 2,5 cm çapında altıgen şekilli sensör ünitelerinden oluşmaktadır. | Robotların Artık Hissedebilen Yapay Derileri Var.

 

Sensörler sıcaklık, basınç, mesafe ve ivmeyi algılayabilir özelliktedir.

 

Bir insanın derisi 5 Milyon reseptör içerir. Benzer sayıda reseptöre sahip yapay bir deri olsaydı, insansı bir robottan gelen bilgileri işlemek için bilgisayarlarla dolu bir binaya ihtiyacınız olurdu.

 

İlginizi Çekebilir: Küçük Devler: Robot Böcekler

 

Benzer sayıda reseptöre (yaklaşık 5.000.000) sahip yapay bir cilt olsaydı, bilgisayarlarla dolu bir binaya ihtiyacınız olurdu.

 

Münih Teknik Üniversitesi’ndeki (TUM) araştırmacılar, gerekli bilgi işleme gücünü önemli ölçüde azaltan yeni bir yaklaşım geliştirdiler. Bu yaklaşımda robot deri hücrelerini, insan derisinden esinlenen bir algılama sistemi ile oluşturdular.

 

Robotların Artık Hissedebilen Yapay Derileri Var

Münih Teknik Üniversitesi Araştırmacıları (TUM) -Prof. Gordon Cheng (solda)

 

Yeni yaklaşımdaki sistem, beyin süreçlerimizin derimizden nasıl sinyal aldığına benzer şekilde çalışıyor. Eski yaklaşımlarda sürekli olarak tüm cilt hücrelerinden gelen sinyalleri hesaplarken, yeni yaklaşım yalnızca hücreler gerçekten aktif olduğunda bilgi işleme gücünü kullanıyor.

Tıpkı kıyafetlerimize alıştığımız gibi, robotun cildi bir süre sonra sabit sinyalleri yok saymaya başlıyor. Bu yeni yaklaşım sayesinde nihayet robot yapay derisini baştan aşağı insansı bir robota uygulamak mümkün olabiliyor.

Araştırmacılar, geliştirdikleri yapay deriyi H-1 adlı insansı robotun üstüne yerleştirdiler. H-1 robotunun gövdesinde, kollarında, bacaklarında ve hatta ayaklarının altında 13.000’den fazla sensör bulunmaktadır.

Bu sensörler sayesinde robot tüm vücudu ile hissedebilir durumdadır. Örneğin, sert zeminde dengeli yürüyebilir, bir insana sarılabilir veya elini sıkabilir.

 

H-1 adlı insansı robotu yapay derisinde bulunan sensörler sayesinde insanların elini sıkabilir. | Robotların Artık Hissedebilen Yapay Derileri Var

 

Sensörlü yapay derisinden dolayı, robot insanı hissedebilir ve yakın etkileşimi güven içerisinde yürütebilir. Hatta insanların ihtiyaçlarını karşılayacak robotlara dönüşebilirler. -Örneğin hemşire/hasta bakıcı robotlar.

Geliştirilen bu teknoloji ile, robotların insanlarla ve çevreleriyle güvenli bir şekilde etkileşim kurmasına yardımcı olabilir.

 

Kaynaklar:

 

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.