Power BI Desktop’ta Filtreler (Power BI Filters)
Power BI Desktop (Masaüstü) ‘ ta raporları tasarlarken bazı filtrelere (Power BI filters) ihtiyaç duyarız. Power BI Desktop’ta Filtreler (Power BI Filters) raporlarda istenilen verilerin doğru olarak getirilmesinde bize oldukça yararı olan yardımcılardır.
Bazen sadece kullandığımız bir görselde (visualizations), rapor sayfasında (page), detay verilerde (drillthrough) bazen de tüm raporlarda aynı filtrenin uygulanmasını isteriz. Power BI bu seçenekleri aynı panel üzerinden kullanabilme imkanı sağlar.
Power BI Desktop’ta Filtreler (Power BI Filters)
Power BI Desktop’ ta Bulunan Filtreler Nelerdir ? Hangi Özelliklere Sahiptirler?
Power BI Desktop – Rapor (Report) Ekranında Filtreler (Filters) Menüsünde 4 tipte filtre bulunmaktadır.
- Visual Level Filters ( Görselleri Etkileyen Filtreler)
- Page Level Filters (Sayfayı Etkileyen Filtreler)
- Drillthrough Filters (Detay Verileri Etkileyen Filtreler)
- Report Level Filters (Tüm Raporu Etkileyen Filtreler)
Şimdi bu filtrelerin nasıl kullanıldığını ve ne gibi özelliklere sahip olduğunu örnekler üzerinden inceleyelim.
1) Visual Level Filters (Görsel Düzeyi Filtre)
Görsellere (Visualizations) uygulanan filtrelerdir.
Sadece uygulanmasını istediğimiz görselleri etkiler. Sayfada bulunan diğer görseller bu seviyedeki filtreden etkilenmezler.
Görsele eklediğimiz veriler otomatik olarak Visual Level Filters bölümüne aktarılır. Default olarak hepsi seçili (All) olarak gelir.
Tüm filtreleri örnekler üzerinden anlatmanın daha yararlı olacağını düşünüyorum.
Visual Level Filters ‘ ı Satış Temsilcilerinin yapmış olduğu satışların gösteren görsel üzerinden anlatmaya çalışalım.
Matrix görselinde satış temsilcileri ve yapmış oldukları satışları gösteren veriler bulunmaktadır. Burada bazı satış temsilcilerinin verilerinin filtrelenmesini ve bu filtrelerin sadece bu görsele yansımasını istiyoruz.
Filters menüsünde bulunan, Visual level filters bölümünden filtre uygulayacağımız Satış Temsilcileri kısmını tıklayarak açıyoruz.
Bu bölümde karşımıza filtrenin tipini seçebileceğimiz Filter Type isminde bir alt menü çıkacaktır. Şimdi bunların ne işe yaradığına bir bakalım.
Ayrıca bu filtre tiplerini (Filter Types) diğer seviye filtrelemelerde (Page-Drillthrough-Report) de kullanabilirsiniz.
a) Advanced Filtering
Advanced Filtering ile filtreleyeceğimiz alanlardaki bir rakamı-harfi-heceyi-kelimeyi içeren (contains), bunun tam tersi durumu (does not contain), belli bir rakam-harf-hece-kelime ile başlayan (starts with), bunun tam tersi durumu (does not start with), boş olan (is blank), boş olmayan (is not blank) ve direk gelmesini istediğimiz-birebir eşleşen (is) kayıtların getirilmesini sağlayabiliriz.
b) Basic Filtering
Basic Filtering ile filtrelemek istediğimiz alandaki tüm veriler listelenir. İstenilen alanlar işaretlenerek filtre uygulanır.
“Require single selection” seçeneği işaretlenirse sadece tek bir veriye filtre uygulanabilir.
c) Top N
Top N ; en çok satış yapan 10 satış temsilcisi, en çok rebound alan 5 oyuncu, en başarılı 3 takım gibi filtrelemeler yapılması için uygundur.
By value bölümüne atanan alandaki değere göre sıralama işlemi gerçekleştirilir. Bu örnekte en çok satış (ciro) yapan 5 satış temsilcisi filtrelemesi yapılmıştır.
d) Relative Date Filtering
Relative Date Filtering tarihsel veri içeren alanlarda uygulanabilir. (Örn: Fatura Tarihi, Maç Tarihi, Sipariş Tarihi vb.)
Relative Date Filtering; geçmiş (is in the last), şimdi (is in this) ve gelecek (is in the next) zamana ait belirli güne (day), haftaya(weeks), takvim haftasına (calendar weeks), aya (months), takvim ayına (calendar months), yıla (year), takvim yılına (calendar years) ait verilerin filtrelenebilmesini sağlar.
Ayrıca “include today” seçilirse içinde bulunulan gün bu tarihsel hesaba katılır, seçilmezse katılmaz.
2) Page Level Filters (Sayfa Düzeyi Filtre)
Power BI Desktop ‘ ta oluşturduğumuz bir rapor sayfasındaki verilerin filtrelenmesini sağlar.
Burada tanımladığımız bir filtre sayfadaki tüm görselleri (visualizations) etkiler yani tüm sayfaya uygulanır.
Power BI Desktop’ ta Page Level Filters‘ a uygulamış olduğumuz filtre tüm sayfada bulunan görsellere uygulanır.
3) Drillthrough Filters (Detaylandırma Filtresi)
Power BI Desktop ‘ ta Drillthrough Filters (Detaylandırma Filtresi) ile Matrix görselinin detayına eklediğimiz alanların filtrelenmesini sağlar.
Bu filtre page level filters gibi tüm sayfayı etkiler.
Detaylandırma filtresinde values bölümüne bir alan eklediğimizde Power BI Desktop ‘ ta otomatik olarak bir geri düğmesi görseli oluşturulur.
Bu geri düğmesi yayımlanmış raporlarda (publish) aktif hale gelir ve kullanıcılar daha önce bulundukları rapor sayfasına (detaylandırma yaptıkları sayfaya) kolayca geri dönebilirler.
4) Report Level Filters (Rapor Düzeyi Filtre)
Report Level Filters (Rapor Seviyesi Filtre) alanına eklediğimiz filtre .pbix uzantılı dosyamızda bulunan tüm sayfaları yani rapordaki tüm görselleri etkiler.
Tüm filtreleri ve filtrelere ait özellikleri örnekler üzerinden anlatmaya çalıştım.Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Konu ile ilgili eklemek istediğiniz ya da bir öneriniz varsa iletmenizi çok isterim. Bir hatamız olduysa affola…
Görüşlerinizi, önerilerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım.
Takipte kalmanız dileğiyle…
Merhaba Okan Bey,
Power bi Türkçe kaynak olarak, içerikleri ve konularıyla çok iyi bir site hazılamışsınız, teşekkür ederim.
Merhaba Veli Bey,
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince en kısa zamanda sizlerin de katkılarıyla içeriği daha da zenginleştirmek niyetindeyim. Teşekkür ederim.
Takipte kalmanız dileğiyle…