Dünya Pi Günü Kutlu Olsun!

Matematik dünyasında her yıl Mart ayının 14’ü Pi Günü olarak kutlanır. Her ne kadar 14 Şubat Sevgililer Günü kadar rağbet görmese de, matematik aşıkları için önemli bir gündür Pi Günü. Matematikçilerin bayramıdır Dünya Pi Günü.

Her yıl, 3.ayın 14.günü saat 1.59 ‘da, turta yenerek (pie) coşkuyla kutlanan gündür.

pi = 3,14159…

 

14 Mart Pi Günü | Dünya Pi Gününüz Kutlu Olsun !

14 Mart Pi Günü | Dünya Pi Gününüz Kutlu Olsun !

 

 

Dünya Pi Günü

 

Pi Sayısı Nedir?

Dünyanın en eski ve en ünlü sayılarından biridir. Hani şu sınavlarda 3 almanızı istedikleri pi he işte o. Hayır efendim ben pi’yi 3 almayacağım ne ise onu alacağım diyorsanız siz bilirsiniz. Çünkü 3, ‘den sonsuz sayıda sayı ile uğraşmak durumundasınız. Siz en iyisi 3,14 ‘ü kullanın.

 

Dünya Pi Günü | Pi Sayısı Nedir?

Dünya Pi Günü | Pi Sayısı Nedir?

 

Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. Yani tam sayıların oranı olarak ifade edilemez ve ondalık gösterimi asla sona ermez veya tekrarlamaz. Matematik dünyasında, Ludolph Sayısı ve Arşimet Sabiti olarak da bilinir. Ayrıca Pi sayısı, eski Mısır’da 4000 yıl önce yazılmış olan Rhind Papirüsü ‘nde yer almaktadır.

 

İlginizi Çekebilir : Planck Sabitine (Planck Constant) Nedir? Kilogramın Tanımı Neden Artık Planck Sabiti ile Yapılacak?

 

Mısırlılar tarafından 3,1604 olarak, Batlamyus tarafından 3,14166 olarak, Babiller 3 ya da 3,125 olarak ve Arşimet tarafından 3 tam 1/7 ile 3 tam 10/71 arasında bir sayı olarak bulunmuş ve matematik hesaplamalarında kullanılmıştır.

Ünlü Türk matematikçisi Gıyaseddin Cemşid (Kaşi) ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamıştır.

2010 yılında ise Fransız Fabrice Bellard, Chudnovsky algoritmasını kullanarak Pi sayısının ilk 2.699.999.990.000 basamağını bulmuştur.

Doğum tarihinizi ya da sizin için özel olan bir tarihin Pi sayısının kaçıncı basamağında saklı olduğunu öğrenmek ister misiniz? Bunun için oluşturulmuş güzel ve eğlenceli bir algoritma mevcut. Buradan istediğiniz tarihi girerek Pi sayısının basamaklarında yolculuğa çıkabilirsiniz. Ben, benim için önemli olan bir tarihle denedim. Benim için özel olan bu tarih, Pi sayısının 784.086 ‘ncı basamağında yer alıyor.

 

Pi Gününü Kutluyoruz | Dünya Pi Günü | Benim Pi Günüm

 

Dünya Pi Gününün Önemi ve Anlamı

Pi Günü‘nün bilinen ilk resmi ya da büyük ölçekli kutlanması, 1988 yılında Fizikçi Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte San Francisco Exploratorium ‘da olmuştur. Yani Dünya Pi Günü ilk olarak 1988 yılında ortaya çıkmıştır.

Matematikçilerin Bayramı olarak bilinmektedir. Şeker için kapıyı çalan çocuklara şöyle güzel bir geometri sorusu sorularak , güzel bir hediyenin verilebileceği gündür.

Dünya Pi Günü ‘nde Pi sayısına yönelik çeşitli çalışmalar sürdürülür, bilgi yarışmaları ve matematik etkinlikleri düzenlenir.

Amerika ve Avrupa’da bir çok okulda matematik derslerinde Pi sayısıyla ilgili konular işlenir ve öğrencilere Pi sayısı hakkında detaylı bilgiler verilir. Pi sayısının önemine, matematikteki yerine ve matematiğin önemine dikkat çekmek için etkinlikler yapılır.

Türkiye’deki okullarda, bugün normal bir gün olarak geçiştirilse de, bazı okullarımızın kıymetli matematik ve geometri öğretmenleri Pi sayısı ile ilgili konulara değinir, Pi sayısının gizeminden bahsederler. Böylece ülke olarak genelde nefret ettiğimiz matematiğin ilginç bir yanını öğrenme fırsatını buluruz. Belki de matematiği sevdirebilmek için güzel bir yoldur. Ne dersiniz değerli hocalarım?

Ayrıca Google tarafından da unutulmayan bir gündür.

 

Google Tarafından Tasarlanan Dünya Pi Günü Doodle ‘ı (2018)

 

Hayatımızda bulunan tüm rakamlar; kimlik numaralarımız, doğum günlerimiz, vergi sicil numaramız, üniversite numaramız, hatta harfleri birer rakam olarak tanımladığımızı düşünürsek dünya tarihinde yazılmış tüm kitaplar, şiirler bu gizemli rakamın içerisinde bulunuyor. Gerçekten çok etkileyici ve ürkütücü!

 

Kaynaklar:

  • http://www.biyografya.com/biyografi/14172
  • https://www.timeanddate.com/holidays/fun/pi-day
  • https://www.piday.org/
  • https://www.google.com/doodles/30th-anniversary-of-pi-day
  • Bilim Teknik Dergisi Mart 2010 Sayısı
  • Bilim Teknik Dergisi Mart 2019 Sayısı

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.