Keep/Remove Rows in Query Editor (Satırları Tut/Kaldır)
Keep/Remove Rows in Query Editor (Satırları Tut/Kaldır)
Keep Rows (Satırları Tut)
Keep Rows (Satırları Tut) özelliği ihtiyacınızın olduğu satırların kalmasını diğerlerinin kaldırılmasını sağlar. Kaldırılan satırlarla ilgili olarak yapılan işlem adımı Query Settings-Appiled Steps (Sorgu Ayarları-Uygulanan Adımlar) bölümünde yer alır.
Keep Top Rows (Üst Satırları Tut)
Üstten kaç satırın kalmasını istiyorsanız bunu bu bölümden belirleyebilirsiniz. Bu özelliği nerelerde kullanabiliriz ? Mesela burada ben örnek olarak ; Euroleague‘ de 2017-2018 normal sezonunu ilk 8 Sırada tamamlayan ve play-off hakkı elde eden takımların gösteriminde kullanacağım.
Power BI ‘ da hazırlanmış Euroleague 2017-2018 normal sezonu istatistiklerini Power BI ‘ da Euroleague İstatistikleri (Euroleague Statistics in Power BI) başlıklı yazımdan inceleyebilirsiniz.
Keep Bottom Rows (Alt Satırları Tut)
Alt satırlardan başlayarak kaç satırın veri kümesinde yer almasını istiyorsanız Keep Bottom Rows (Alt Satırları Tut) özelliğini kullanabilirsiniz.
Keep Range Of Rows (Satır Aralığını Tut)
Başlangıç satırını belirleyip, bu belirlediğimiz satırdan itibaren kaç satırın veri kümemizde kalacağını belirliyoruz.
Keep Dublicates (Yinelenenleri Tut)
Eğer veri kümenizde birbirini tekrarlayan satırların olduğunu düşünüyorsanız ve bunlar üzerinde işlem yapmak istiyorsanız Keep Dublicates (Yinelenenleri Tut) özelliğini kullanarak istediğiniz işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz.
Keep Errors (Hataları Tut)
Oldukça çok satırlı veri kümenizde hatalı satırları kolayca bulmak ve hatalı kayıtlar üzerinden nelerin yanlış gittiğini araştırmak istiyorsanız Keep Errors (Hataları Tut) özelliğini kullanabilirsiniz. Eğer hatalı bir satırınız yoksa tablo boş olarak dönecektir.
Remove Rows (Satırları Kaldır)
Remove Rows (Satırları Kaldır) özelliği ihtiyacınızın olmadığı satırların veri kümesinden kaldırılmasını sağlar. Yapılan işlemle ilgili olarak tüm adımlar Edit Queries ekranından yapılan tüm işlemler gibi yine Query Settings-Appiled Steps (Sorgu Ayarları-Uygulanan Adımlar) bölümünde yer alır.
Remove Top Rows (Üst Satırları Kaldır)
Veri kümenizden üstten kaç satırın kaldırılmasını istiyorsanız (N kadar) bunu bu bölümden belirleyebilirsiniz.
Remove Bottom Rows (Alt Satırları Kaldır)
Veri kümenizden alttan kaç satırın kaldırılmasını istiyorsanız (N kadar) bunu bu bölümden ayarlayabilirsiniz.
Remove Alternate Rows (Diğer Satırları Kaldır)
Belirlenen satırdan başlanarak kaldırılacak satırların ve saklanacak satırların belirlenmesini sağlar.
Aşağıdaki örnekte, veri kümesinin ilk satırından başlayarak ilk 3 satırın silinmesini ve daha sonraki 3 satırın kalmasını ve bunu veri kümesinde bulunan son satıra kadar tekrarlamasını sağlıyoruz.
Yapılan işlemin daha net görünmesi açısından aşağıdaki veri kümesini paylaşıyorum. Görüldüğü üzere ilk satırdan başlayarak ilk satır ile birlikte 3 satırı kaldırıyoruz daha sonraki 3 satırın kalmasını sağlıyoruz ve bunu satırlar bitene kadar döngü ile tekrarlıyoruz.
Remove Dublicates (Yinelenenleri Kaldır)
Eğer veri kümenizde birbirini tekrarlayan satırların olduğunu düşünüyorsanız ve bunları kaldırmak istiyorsanız Remove Dublicates (Yinelenenleri Kaldır) özelliğini kullanarak rahatlıkla yapabilirsiniz.
Remove Blank Rows (Boş Satırları Kaldır)
Veri kümenizde boş kayıtlar mevcut ve bu kayıtları kaldırmak isterseniz Remove Blank Rows (Boş Satırları Kaldır) özelliğini kullanabilirsiniz. Eğer boş olan bir kaydınız yoksa tablo boş olarak dönecektir.
Remove Errors (Hataları Kaldır)
Oldukça çok satırlı veri kümenizde hatalı satırları kolayca bulmak ve hatalı kayıtları kaldırmak isterseniz Remove Errors (Hataları Kaldır) özelliği ile bunu kolayca yapabilirsiniz. Eğer hata içeren bir kaydınız yoksa tablo boş olarak dönecektir.
Ayrıca Power BI Query Editor ekranının özelliklerinden biri olan parametre oluşturma ve parametrelerin kullanımı ile ilgili olarak yazmış olduğum Power BI’ da Parametreler Yönetme (Manage Parameters in Power BI) başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Konu ile ilgili bir sorunuz, öneriniz varsa iletmenizi çok isterim. Bir hatamız olduysa affola.
Görüşlerinizi, önerilerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım.
Takipte kalmanız dileğiyle…