İş Zekası Uzmanı (Business Intelligence Specialists)

İş zekası uzmanı (Business Intelligence Specialist), kurumların stratejilerini belirleyen ve kurumların geleceğe dair kararlarının alınmasında (pazar arayışı, risk analizleri, müşteri portföyüne göre pazarlama/satış, satış etkinliklerini arttırma, maliyetleri düşürme, personel performansları vb.)  etkin rol oynayan, bunları belirgin verilere dayandıran ve bu verileri karar vericilerin yorumlayabileceği düzeye indirgeyen uzman kişilerdir.

 

 

İş Zekası Uzmanı Kimdir? (Business Intelligence Specialists)  

Genel olarak şirket içerisinde birçok departmanla koordineli çalışma gerektirdiğinden, İş Zekası uzmanları iletişim becerisi yüksek, ekip çalışmasına uyumlu, alanındaki yenilikleri sürekli takip eden ve kendini yenileyen, analitik düşünme becerisine sahip kişiler olmalıdır.

Bu özellikler size sürekli olarak iş ilanlarında gördüğünüz klasik tanımlamalar gibi sıkıcı gelebilir fakat kesinlikle bu özelliklere sahip bir iş zekası uzmanı işinde fark yaratacak ve çalıştığı kurumlara oldukça fazla katma değer sağlayacaktır. Ve tabi ki kendine de !

 

İş Zekası Uzmanı (Business Intelligence Specialists)

İş Zekası Uzmanı Kimdir ? (Who Is Business Intelligence Specialists?)

 

 

İş Zekası Uzmanı (Business Intelligence Specialist) Ne İş Yapar?

Genel olarak iş zekası uzmanlarının görevleri ikiye ayrılıyor diyebiliriz.

1) Bilgi Teknolojilerine Hizmet Edenler:

Verileri etkin bir şekilde kullanarak iş zekası sistemini inşa ederler. Veri mimarlığı yaparlar da denebilir. Yani rekabet dünyasında, çalışanların ve yöneticilerin daha verimli işlere zaman ayırabilmesini sağlayan sistemler meydana getirirler.

Eğer sağlam yapılar kurulmazsa gün geçtikçe artan verilerden dolayı sonraki dönemlerde fiziksel sistemleri zorlayan ve raporlama yapamayan ya da yanlış raporlama yapan sistemler meydana getirebilirler.

 

İş Zekası Uzmanı (Business Intelligence Specialists)

İş Zekası Uzmanı (Business Intelligence Specialists)

 

2) Kullanıcılara Hizmet Edenler:

Kullanıcıların raporlama ihtiyaçlarını karşılar. Yani verileri kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda daha sade, anlaşılabilir, kullanıcıların kendi işleri ile ilgili olarak kararlar alabilecekleri hale getirirler.

Kullanıcı bölümü içerisinde elbette üst düzey yöneticiler de yer alır. Yöneticilerin doğru karar almasında büyük rol oynarlar yani karar destek sistemlerinin bir unsurunu da meydana getirirler.

 

İş Zekası Uzmanı (Business Intelligence Specialists)

Business Intelligence Specialists

 

Çalıştığı şirketin teknik ve kurumsal yapısına alışma süreci, diğer departmanların yaptığı işleri tecrübe etmesi bakımından bir iş zekası uzmanının yetişmesi uzun süreler alabilir.

Ayrıca bir şirketin tüm bölümleri ile ilgili raporlar oluşturabilmesi nedeniyle, tüm departmanlardaki süreçlere hakim durumdadırlar. Bu da iş zekası uzmanlarının yöneticilik vasıflarının gelişmesine oldukça büyük fayda sağlamaktadır.

 

 

İş Zekası Uzmanı Nasıl Olunur?

Genel olarak iş zekâsı uzmanı olmak için şu üniversitenin şu bölümünü kesin bitirmelisiniz diyemem. Buna örnek olarak siyasal bilgiler fakültesini bitirmiş fakat iş zekası konusunda kendini çok iyi geliştirmiş bir arkadaşımın olduğunu size söyleyebilirim.

Fakat üniversite yılları boyunca sürekli verilerle, veri yapılarıyla uğraşan Bilgisayar Mühendislerinin veya süreç tasarımı ve yönetimi konusunda uzmanlaşan ayrıca yazılım ile ilgili olarak kendini geliştiren Endüstri Mühendislerinin iş zekâsı uzmanı olmaları konusunda daha avantajlı olduklarını söyleyebilirim.

 

İş Zekası Uzmanı (Business Intelligence Specialists) Kimdir?

İş Zekası Uzmanı Nasıl Olunur ?

 

 

İş Zekası Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır ?

İş zekası uzmanlarının maaşları çalıştığı sektöre ve iş tecrübesine göre farklılıklar göstermektedir. Maaşları genel olarak ortalamanın üzerinde diyebiliriz. Tecrübesiz ya da çok az tecrübeli olanlar genel olarak 12.000-18.000 TL civarı alırken, tecrübeli bir iş zekası uzmanı net olarak 18.000 – 25.000 TL  aralığında maaş almaktadır.

 

İş Zekası Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır ?

 

İş Zekası Uzmanının Yoğun Olarak Çalıştığı Sektörler 

  • Finans Kuruluşları /Bankalar
  • Bilişim
  • Tekstil
  • İlaç Sanayi
  • Lojistik
  • Online Satış
  • Otomotiv

 

 

İş Zekası Uzmanının Amacı Ne Olmalıdır?

Herkesin bir işten beklentisi ve bu beklentinin karşılanması ölçüsünde bir iş tatmini oluşur. Yaptığımız iş ile ilgili olarak amaçlarımızı çok iyi belirler ve bu konuda doğru stratejileri uygularsak o işle ilgili beklentilerimizi karşılamış oluruz.

Mesela bir iş zekası uzmanı olarak benim amacım ; farklı iş alanlarında edinmiş olduğum bilgi ve tecrübelerimi bilgisayar teknolojileri ile entegre ederek ve iş zekası süreç ve yöntemleri ışığında daha verimli, daha kolay, daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlamak, bu sonuçlara uygun stratejiler belirlenmesinde katkıda bulunmaktır.

Açık söylemek gerekirse verilerle uğraşmak, analiz etmek ve uygun şekilde raporlamak hem zevkli hem de oldukça çok zor bir iştir. Sabır ve dikkat ister. Belirli bir disiplin ile çalışmak ve amaç belirlemek bu iş için son derece önemlidir.

Bu yüzden sizler de amaçlarınızı çok iyi belirlemeli, amaçlarınız doğrultusunda disiplinli bir şekilde ilerlemeye gayret etmelisiniz.

 

Eğer amacına uygun çalışmıyorsan, yanlış yapıyorsundur.

 

Business Intelligence Specialists Kimdir ve Ne İş Yaparlar ? sorusu hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak için İş Zekası Nedir ? başlıklı yazımı da inceleyebilirsiniz.

Ayrıca bir İş Zekası çözümü olan Microsoft tarafından geliştirilen Power BI ile ilgili bilgi edinmek isterseniz Power BI Nedir ?  başlıklı yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

 

Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Konu ile ilgili bir sorunuz, öneriniz varsa iletmenizi çok isterim. Bir hatamız olduysa affola.

Görüşlerinizi, önerilerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım.

Takipte kalmanız dileğiyle…

 

2 Comments

  1. Ercüment Kayar

Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.